Rijksvoorlichtingsdienst

Verkeer en Waterstaat koploper terugdringen lasten bedrijfsleven

In 2009 zijn de totale administratieve lasten voor bedrijven vanuit het ministerie van Verkeer en Waterstaat (VenW) met ¤ 35 miljoen gedaald! Daarmee komt het totaal, in

deze hele kabinetsperiode, op ¤ 100 miljoen administratieve lasten die zijn geschrapt. Dat staat in het "overzicht administratieve lastenreductie", dat de ministeries van Financiën en Economische Zaken eerder deze maand naar de Kamer hebben gestuurd.

In de afgelopen jaren heeft het ministerie van Verkeer en Waterstaat veel regelgeving gemoderniseerd, gestroomlijnd en afgeschaft. Hierdoor is het ministerie koploper bij het terugdringen van de lasten voor het bedrijfsleven.

In 2009 zijn acht bestaande wetten met daaraan verbonden vergunningstelsels op het gebied van waterbeheer in Nederland vervangen door één overkoepelende, moderne Waterwet. Daarmee is in 2009 circa 19 miljoen euro aan administratieve lastenverlichting gerealiseerd. Ook zijn de Wet wegvervoer goederen en de Binnenvaartwet geheel vernieuwd in werking getreden. Tevens zijn er betere regels (in werking getreden) voor de regionale luchthavens, is de wetgeving rond de APK is gemoderniseerd en is de regeling waarin technische voertuigeisen zijn vastgelegd in 2009 sterk vereenvoudigd en flexibeler gemaakt.

Dit alles past in de ambitie van het kabinet om overbodige regels voor burgers, bedrijven en overheidsinstellingen te schrappen en de dienstverlening van de overheid te verbeteren.

Noot voor redacties (