Gemeente Leudal



Ronduit Open neemt initiatief in coalitievorming Leudal

Op uitnodiging van de grootste raadsfractie, Samen Verder, hebben afgevaardigden van de 6 politieke groeperingen die één of meer raadszetels hebben bemachtigd bij de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010, op maandagavond 8 maart 2010 een oriënterende bespreking gevoerd over een te vormen coalitie. Naast Samen Verder (8 zetels; een verlies van 4 zetels) ) gaat het om Ronduit Open (7 zetels; winst 3 zetels), CDA (5 zetels; verlies 1 zetel), VVD (2 zetels; winst 1 zetel), Progressief Leudal (2 zetels; winst 1 zetel) en PvdA (1 zetels; winst noch verlies).
De delegaties spraken af dat Ronduit Open, als partij die de grootste zetelwinst behaalde, het voortouw zal nemen in de coalitievorming. Ronduit Open zal vandaag al het initiatief nemen voor een eerste verkennend gesprek om de mogelijkheden in beeld te brengen voor een coalitie die op voldoende draagvlak in de nieuwe gemeenteraad kan rekenen én - als het aan Ronduit Open ligt - of er een voldoende basis is om te gaan werken aan een op verandering gericht collegeprogramma. Het eerste gesprek zal Ronduit Open voeren met het CDA `omdat Ronduit Open kiest voor verandering van het gevoerde beleid ten opzichte van de afgelopen jaren (zowel inhoudelijk, financieel als procesmatig) én omdat medewerking van het CDA, gelet op de uitslag van de verkiezingen, cruciaal is om te komen tot verandering van beleid', aldus Ronduit Open.

Als die basis aanwezig blijkt te zijn zullen ook andere partijen worden uitgenodigd en zal gezamenlijk worden nagegaan of een collegeprogramma kan worden geformuleerd dat de instemming heeft van de partijen die aan de coalitie wensen deel te nemen.