Nederlandse Orde van Advocaten

Hirsch Ballin wil toezichthouder advocatuur

Demissionair minister van Justitie Hirsch Ballin heeft vrijdag aan de Tweede Kamer geschreven dat er een onafhankelijke toezichthouder moet komen voor de advocatuur, evenals overigens voor het notariaat en de gerechtsdeurwaarderij. Er is weliswaar `geen sprake' van `bewijs' dat advocaten `op grote schaal de wettelijke voorschriften overtreden'. Maar `niet alle leden houden zich aan de wettelijke voorschriften én een enkele overtreding' van een beroepsbeoefenaar is `niet alleen schadelijk (...) voor het vertrouwen van de burger in die ene beroepsbeoefenaar maar ook voor het publieke vertrouwen in de gehele beroepsgroep'. Dit geldt bijvoorbeeld als advocaten gelden van de derdengeldenrekening misbruiken. Preventief toezicht moet controle mogelijk maken op de naleving van wettelijke voorschriften, zodat vroegtijdig overtredingen worden voorkomen of aan het licht gebracht. Het tuchtrecht, dat repressief werkt en alleen op basis van klachten, is daartoe volgens de minister niet toereikend. Het toezicht zou bovendien wettelijk moeten worden geregeld, evenals overigens de geheimhoudingsplicht: `Regeling op wetsniveau doet ook veel meer recht aan het evidente belang van dit beginsel.' Niettemin wil de minister ook regelen dat de advocaat zich tegenover de toezichthouder niet meer kan beroepen op zijn geheimhoudingsplicht - zoals hij dat nu ook niet kan in geval van controle door de deken.
Het toezicht `ten opzichte van de beroepsgroep waarop toezicht wordt gehouden' moet `zo onafhankelijk mogelijk' worden `belegd en uitgeoefend', maar gezien de bijzondere postitie van de advocatuur moet dit geschieden `bij een onafhankelijk toezichthoudend orgaan binnen de pbo'. De minister maakt niet duidelijk wat dit `binnen' inhoudt. Hij wacht hiervoor op het begin april verwachte advies van Docters van Leeuwen, die van de Orde de opdracht kreeg het toezicht op advocaten te onderzoeken.
De minister wil `kort na' dit advies met verdere voorstellen komen. Een medewerker van VVD-kamerlid Fred Teeven laat weten dat het onderwerp door de Kamer `controversieel' zal worden verklaard, waardoor het pas door de Kamer in nieuwe samenstelling zal worden behandeld.

---