Gemeente Lingewaard


Rioolverstopping in wijk Essenpas, Bemmel

De gemeente Lingewaard beschikt over een groot netwerk van rioleringen en rioolgemalen, die samen zorg dragen voor de afvoer van afval- en hemelwater. Regelmatig wordt het rioolstelsel op een verkeerde wijze gebruikt wat leidt tot verstoppingen in rioleringen en storingen aan pompen in rioolgemalen. Ernstige problemen doen zich voor wanneer pompen in rioolgemalen vastlopen doordat er vaste, niet afbreekbare, stoffen verstrikt raken in de pomp. Hierdoor kan de afvoer van het rioolwater in een hele wijk stagneren.

Vezelversterkte doekjes
U bent gebruiker van het rioolstelsel en woont in een gebied waar veel verstoppingen in de riolering en rioolgemalen optreden als gevolg van vezelversterkte doekjes. Wij hopen u te overtuigen dat vezelversterkte doekjes in de afvalemmer behoren en niet in het rioolstelsel. Door het publiceren van krantenartikelen, informatie op de gemeentelijke website en het verspreiden van bewonersbrieven proberen wij de rioolstoringen, de daarbij behorende kosten en overlast, tot een minimum te beperken.

Welke problemen veroorzaken vezelversterkte doekjes? Het voornaamste probleem van vezelversterkte doekjes is dat deze niet oplossen in water. Het textiele afval breekt niet af, klit samen en vormt proppen in het riool en in de pompen van het rioolgemaal. Als de pomp in het rioolgemaal stilstaat wordt het afvalwater niet afgevoerd. Hierdoor kan uw rioolhuisaansluiting vollopen en bestaat er een kans dat uw toilet overloopt. Een bijkomend probleem is dat door de verstoppingen in het rioolstelsel het riool kan overstorten. Het vervuilde rioolwater komt hierdoor op oppervlaktewater en veroorzaakt vissterfte en vervuiling.

Voorbeelden van vezelversterkte doekjes
Voorbeelden van vezelversterkte doekjes zijn o.a.: vochtig toiletpapier, billendoekjes, maandverbanden, tampons, incontinentiemateriaal, doekjes voor gezichtsreiniging, doekjes voor het schoonmaken van vloeren en sanitair, luiers, handdoeken en dweilen. Bij vochtig toiletpapier en billendoekjes voor babys staat vaak ten onrechte op de verpakking dat het wel door het toilet mag worden gespoeld.

Wat kunt u doen?
Het enige wat wij vragen aan u als gebruiker van het rioolstelsel is de vezelversterkte doekjes en andere vaste afvalstoffen, zoals condooms en nylon kousen in de afvalemmer óf in de afvalcontainer te gooien en niet in de riolering.

Heeft u nog vragen?
Mocht u meer informatie willen over dit onderwerp dan kunt u contact opnemen met de afdeling Ruimtelijk Beheer van de gemeente Lingewaard, bereikbaar onder telefoonnummer (026) 32 60 111. Daarnaast kunt u onze website raadplegen.

(Geplaatst: 9 maart 2010