TenneT


Archeologisch veldonderzoek in Delft voor nieuwe hoogspanningsverbinding

05-03-2010 Elektriciteitstransporteur TenneT laat ten zuiden van Delft een archeologisch veldonderzoek uitvoeren, voorafgaand aan de voorbereidingen van de geplande aanleg van een nieuwe 380 kilovolt hoogspanningsverbinding. Dit onderzoek is een wettelijke verplichting omdat het een gebied met een hoge archeologische verwachtingswaarde betreft. In overeenstemming met de betrokken partijen begint het onderzoek op 8 maart 2010 en gaat naar verwachting twee tot drie dagen duren. TenneT gaat daarnaast in maart ook beginnen met voorbereidende werkzaamheden bij twee geplande opstijgpunten.

Voor het onderzoek wordt in eerste instantie één proefsleuf van 2 meter breed gegraven aan de oost- en westkant van het schelpenpad. Het wandelpad blijft intact en de sleuf zal wanneer er niet gewerkt wordt ter hoogte van het wandelpad dicht zijn. Aan de hand van deze proefsleuf brengen archeologen eventueel waardevolle resten in kaart. Het onderzoek wordt in opdracht van TenneT door de archeologische afdeling van Erfgoed Delft uitgevoerd.

Archeologische verwachtingswaarde
Op basis van grondsporen en vondstmateriaal uit eerder onderzoek in de jaren negentig is bekend dat er resten van een verkavelingsysteem uit de Romeinse tijd liggen. Daarnaast bestaat er de verwachting dat er een deel van een inheems Romeins boerenerf wordt aangesneden. Als blijkt dat de resultaten van het proefsleuvenonderzoek duiden op een behoudeniswaardige vindplaats dan wordt er in overleg met de provincie Zuid-Holland een vervolgplan gemaakt om deze vondsten op te graven en te documenteren.

Herinrichtingsplan
Om het bodemonderzoek ten behoeve van de aanleg van het kabeltracé uit te kunnen voeren, worden in het Abtwoudse bos jonge aanplant en struiken weggehaald door TenneT. Deze kap is noodzakelijk om het onderzoek goed uit te kunnen voeren. Samen met de betrokken partijen in deze regio wordt hiervoor een uitvoerig herinrichtingsplan opgesteld, waarbij nadrukkelijk wordt gekeken naar goede landschappelijke inpassing rondom dit recreatiegebied.

Voorbereidende werkzaamheden aan opstijgpunten
Naast het archeologisch onderzoek gaat TenneT in maart enkele voorbereidende werkzaamheden verrichten voor de bouw van twee opstijgpunten nabij mast 14 (ten westen van de wijk Tanthof in Delft) en nabij mast 32 (ten oosten van de wijk Tolhek in Pijnacker). Deze werkzaamheden bestaan onder meer uit het verwijderen van groen (gras en struiken) en gereed maken van de grond voor de aanleg van de opstijgpunten. Hierbij wordt zand gestort, dat een bepaalde zettingsperiode nodig heeft. Later zullen ook fundatiewerken plaatsvinden waaronder heiwerkzaamheden.

Randstad 380 kV
Het tracé tussen Wateringen en Bleiswijk vormt onderdeel van de aanleg van een geheel nieuwe 380 kV-hoogspanningsverbinding door de Randstad. De nieuwe verbinding, die loopt van Wateringen via Zoetermeer naar Beverwijk, is nodig omdat de vraag naar transport van elektriciteit in de Randstad de komende jaren flink zal toenemen. Woningbouw, vestiging van nieuwe bedrijven, ontwikkelingen in de ICT-sector, moderne productiemethoden in de glastuinbouw en toenemend gebruik van huishoudelijke apparaten, zijn ontwikkelingen die leiden tot een toename in het elektriciteitsverbruik. In de regio Delft komt de nieuwe verbinding over een afstand van ongeveer tien kilometer ondergronds te liggen.