Woonbond


09-03-2010

Huurteams Nijmegen gecontinueerd

Begin 2009 zijn in Nijmegen huurteams begonnen met een eenjarige pilot. Op 23 februari 2010 is door de gemeenteraad besloten dat de huurteams in 2010 opnieuw 25.000,- ontvangen. En dat niet alleen. Coördinator Nienke Oost: 'Naast nieuwe subsidie hebben we vanaf april ook een eigen kantoor. Het belooft een mooi jaar te worden.'

Huurteams gaan bij woningen langs om te bepalen of de huurprijs te hoog is. Ook controleren zij achterstallig onderhoud en servicekosten. De huurteams ondersteunen en adviseren huurders en voeren voor hen gratis procedures bij de huurcommissie. In een persbericht laat de gemeente weten de proef met één jaar te verlengen vanwege de ruim 120.000,- geconstateerde huuroverschrijding op jaarbasis en de 209 huurders die al geholpen zijn. In 2009 zijn 113 zaken afgerond, waarbij per huurder elke maand gemiddeld 80,- te veel werd betaald. De meeste zaken zijn opgelost via een compromis met de huurbaas, wat huurders gemiddeld 50,- per maand opleverde. De 96 nog lopende zaken zijn met name juridische procedures, die gemiddeld negen maanden duren.

In Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en enkele kleinere steden zijn al langer huurteams actief. In Utrecht werd in januari van dit jaar anderhalve ton beschikbaar gesteld voor de oprichting van een huurteam.