Nederlandse Taalunie

Robert Vuijsje: winnaar van De Inktaap 2010

ROTTERDAM - Tijdens een feestelijke bijeenkomst op maandag 8 maart in de Doelen in Rotterdam werd Robert Vuijsje onder toeziend oog van
1.500 jongeren, afkomstig uit Nederland en Vlaanderen, uitgeroepen tot de absolute favoriet. Robert Vuijsje ontving De Inktaap 2010 uit handen van twee van de jonge Inktaap-juryleden. Ruim 2.500 scholieren uit Vlaanderen, Nederland en Suriname namen deel aan De Inktaap 2010.

Voor De Inktaap 2010 waren genomineerd:
Doeschka Meijsing - Over de liefde (winnaar AKO Literatuurprijs) Dimitri Verhulst - Godverdomse dagen op een godverdomse bol (winnaar Libris Literatuur Prijs)
Robert Vuijsje - Alleen maar nette mensen (winnaar De Gouden Uil)

Meer dan 160 scholen uit Nederland, Vlaanderen en Suriname namen deel aan de negende editie van De Inktaap. Gedurende een periode van vijf maanden lazen, nomineerden en bespraken ruim 2.500 middelbare scholieren de boeken om uiteindelijk op de feestelijke slotdag dé literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied uit te reiken.

Een greep uit de reacties: 'humoristisch en vlot geschreven', 'Vuijsje duwt ons met onze neus in onze eigen hokjesgeest' en 'unaniem fantastisch.'

Tijdens de slotbijeenkomst kwamen leerlingen in contact met de auteurs en namen zij deel aan debatten over de genomineerde boeken. Optredens werden gegeven door dichter Stijn Vranken, muzikant Ruben Focketyn, de Rotterdamse band The Madd en zangeres Eva de Roovere. Voorafgaand aan de uitreiking van De Inktaap 2010 werd de Vlaamse minister van Cultuur Joke Schauvliege door twee deelnemers aan De Inktaap ondervraagd over de genomineerde boeken en over haar beleid op het gebied van taal en letteren. Joke Schauvliege is lid van het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie en vertegenwoordigt tijdens de slotdag de Taalunie, die dit jaar dertig jaar bestaat.

De Inktaap wil jongeren confronteren met de keuze die de jury's van de drie 'grote' literaire prijzen in het Nederlandse taalgebied hebben gemaakt: de Gouden Uil, de AKO Literatuurprijs en de Libris Literatuur Prijs. Hun winnaars worden genomineerd voor De Inktaap. Uit die boeken kiezen de jongeren vervolgens hun winnaar, die De Inktaap krijgt.

De Inktaap is een initiatief van de Nederlandse Taalunie, CANON Cultuurcel, Ministerie van Cultuur en Stichting Lezen Nederland, en wordt uitgevoerd door Passionate Bulkboek in Rotterdam en Villanella in Antwerpen.

---

Voor meer informatie over De Inktaap:
Vlaanderen: Villanella, info@inktaap.be, +32 (0)3 260 96 10 /
+32 (0)4 86 63 90 357
Nederland: Passionate Bulkboek, silvana@passionatebulkboek.nl,
+31 (0)10 276 26 26 / +31 (0)6 42 24 14 28