Gemeente Hoorn

De Strip krijgt doorvaarbaar water

Het college van burgemeester en wethouders heeft een nieuw ontwerp voor de middenberm van De Strip in Bangert en Oosterpolder vastgesteld. Het gaat om het gedeelte tussen de tijdelijke supermarkt en de Westfrisiaweg. Het ontwerp is samen met de bewoners van de wijk gemaakt. De weg krijgt doorvaarbaar water, wandelpaden, een steiger, ecologische oevers en veel groen. Het is de bedoeling dat het werk aan de middenberm in de tweede helft van dit jaar kan beginnen.

In juni 2009 wilde het college voor een snelle afwerking van de middenberm zorgen. De afwerking was al meerdere keren vertraagd.. Omdat de kosten van het oorspronkelijk ontwerp niet bleken te passen binnen de beschikbare budgetten, besloot het college om de middenberm vlak te maken en voorlopig in te zaaien met gras. Bewoners van Bangert en Oosterpolder hebben hiertegen bezwaar gemaakt. In oktober is de gemeente met bewoners bijeen gekomen om de wensen van de bewoners te inventariseren. Op basis van deze wensen heeft de gemeente een nieuw ontwerp gemaakt, dat past binnen de budgetten. Dit ontwerp is eind februari enthousiast ontvangen door de bewoners en nu door het college vastgesteld.

Veel water
Bewoners hebben aangegeven dat ze vooral veel water willen met ecologische oevers en recreatief gebruik daarvan door bijvoorbeeld vlonders of steigers. Deze wensen zijn allemaal meegenomen in het nieuwe ontwerp. De Strip krijgt in het midden doorvaarbaar water met verbindingen naar de rest van de wijk. Ook zijn er wandelpaden bedacht en plaatsen om te zitten, te vissen of een kano te water te laten. Daarnaast zijn er plekken gereserveerd waar in de toekomst een vorm van kunst kan komen.

Oorspronkelijk ontwerp
In het oorspronkelijke ontwerp van De Strip zat ook veel water met daarnaast veel bruggetjes en andere dure voorzieningen. Door de tegenvallende kosten van dat ontwerp heeft het college dit vorig jaar afgewezen en gekozen voor een tijdelijke grasberm. Het nieuwe ontwerp is eenvoudiger en goedkoper dan het oorspronkelijke ontwerp, maar komt wel overeen met de wensen van de bewoners. Zo is er bijvoorbeeld gekozen voor stalen duikers die goedkoper zijn dan betonnen duikers. Ook zijn vrijwel alle bruggetjes verdwenen uit het plan. Hierdoor is met het beschikbare budget veel water in de wijk mogelijk.

Bangert en Oosterpolder doorvaarbaar
Met de doorvaarbare middenberm van De Strip wordt Bangert en Oosterpolder een doorvaarbare wijk. Wie in fase 1 en 2 aan het water woont kan met een bootje of kano bij De Strip komen. Ook fase 4b en fase 5 worden doorvaarbaar. De bedoeling is dat de wijk in de toekomst wordt aangesloten op de hoofdvaarroute richting Enkhuizen. Dan is het ook mogelijk om over het water in omliggende plaatsen te komen.

Planning
Naar verwachting kunnen de werkzaamheden aan de middenberm na de zomer starten. De bedoeling is dat de uitvoering eind 2010 of begin 2011 klaar is.
Laatste wijziging van deze pagina: 9 maart 2010