Nieuw-Vlaamse Alliantie


Europa moet reiziger beter beschermen (09/03/10)

De reismarkt is fel veranderd o.a. door de opkomst van het internet en de lagekostenluchtvaartmaatschappijen. Europa moet het wetgevend kader dringend aanpassen aan de realiteit. N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels voelde de nieuwe Commissaris voor consumentenbeleid Mr. Dalli hierover aan de tand tijdens een debat in Straatsburg gisterenavond.

Brepoels: "Het aantal personen dat effectief door de richtlijn pakketreizen wordt beschermd is enorm gedaald, ondanks het feit dat steeds meer mensen reizen. Het Parlement drong er bij de Commissie al meermaals op aan de richtlijn te herzien om tegemoet te komen aan de talloze problemen en frustraties van consumenten, reisbemiddelaars, touroperatoren etc. De nieuwe Commissaris erkende al deze problemen maar bleef erg op de vlakte. De enige belofte die hij maakte was dat hij hoopt voor het einde van dit jaar een nieuw voorstel aan het Parlement te kunnen voorleggen."

In haar betoog vroeg Brepoels aandacht voor drie volgende concrete pijnpunten:

1. Ten eerste moet het toepassingsgebied van de richtlijn worden verduidelijkt en uitgebreid. Steeds meer consumenten stellen zogeheten "dynamische reispakketten" samen of boeken een afzonderlijke reisdienst. Onlangs nog, door de recente problemen met de Eurostar, kwamen duizenden toeristen in de problemen omdat ze geen compensatie kregen voor hotels, theatertickets etc. Dit is onaanvaardbaar, ook passagiersrechten moeten een duidelijke plaats krijgen in de nieuwe richtlijn.

2. Ten tweede moeten de rol en de verantwoordelijkheid van de reisbemiddelaar duidelijk worden bepaald. Consumenten worden overstelpt met informatie, meestal via het internet. Deze is echter lang niet altijd correct en richt soms zelfs behoorlijke schade aan, tot het betalen van huur voor vakantiewoningen die niet eens bestaan! De reisbemiddelaar kan als tussenpersoon tussen de consument en de reisorganisator, informatiekanalen filteren voor de consument.

3. Ten derde moet de Commissie verduidelijken wat er kan gebeuren bij faillissementen. Het Parlement pleitte in zijn resolutie van november vorig jaar al voor een ruimere bescherming van de betrokken passagiers.

Brepoels hoopt dat de Commissie nu spoedig knopen zal doorhakken en dat het Parlement zich snel over het nieuwe voorstel kan buigen.

Auteur:
Frieda Brepoels
Europees parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02/284 78 62
Fax: 02/284 78 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu