De Nederlandse Bank

EU behoudt positie op de wereldmarkt, maar sterke concurrentie van China op de eigen markt

Nieuwsbericht

Datum 9 maart 2010

De industrie van de EU heeft zijn positie op de wereldmarkt in de afgelopen jaren over het geheel goed kunnen behouden.

Dat blijkt uit de recente studie van de Nederlandsche Bank: The performance of EU foreign trade: a sectoral analysis. Het exportpakket van de EU-15, met het accent op chemie, machines en transportmiddelen ('oude' economie), past goed bij de vraag van de nieuwe EU-lidstaten en van de andere Europese landen. Daarentegen past de samenstelling van het exportpakket minder bij de vraag uit Oost-Azië, want daarvoor is het te weinig op elektronica gericht. Wat de concurrentiepositie betreft: in de sectoren electronica, textiel en transportmiddelen verliest de EU-15 enig marktaandeel aan concurrenten in zowel Europa als Oost-Azië.

Ook is de positie van Europese bedrijven op hun 'eigen' binnenlandse EU markt bekeken. Het blijkt dat op de eigen EU markt de concurrentie sterk is toegenomen, vooral van de kant van China en van de nieuwe EU-lidstaten. Van alle landen heeft China zijn concurrentiepositie en marktaandeel op de EU markt het meest versterkt. De sterker wordende positie van China blijkt ook uit zijn aandeel in de wereldexport. In 2000 was het aandeel van China nog 4%, in 2009 bijna 9%. Ter vergelijking: dat was groter dan het aandeel van de Verenigde Staten.

Meer lezen? The performance of EU foreign trade: a sectoral analysis, DNB Occasional Studies vol. 8, no 1, 2010, door Piet Buitelaar en Henk van Kerkhoff.

Links


* Occasional Studies

Downloads


* Nr. 1 (2010): The performance of EU foreign trade: a sectoral analysis (PDF: 378,8 Kb)

---

Zie het origineel