Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Verburg over het LNV-magazine 'Gerda'

Nieuwsbericht | 09-03-2010

Bijna een miljoen Nederlandse gezinnen krijgen deze week een speciale uitgave van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) op de mat.

De Gerda. Als minister van LNV wil Gerda Verburg dat mensen meer naar buiten gaan, meer waardering hebben voor de natuur, het landschap en de landbouw. Het is voor de overheid moeilijk om aandacht te krijgen van het grote publiek. Daarom heeft LNV - met het 75-jarig bestaan als aanleiding - deze boodschap op de meest opvallende, aantrekkelijke manier verpakt. "Ik wil de pracht en praal graag een keer door mijn ogen laten zien", aldus Verburg in haar voorwoord. "Daarom deze eenmalige Gerda, waarin ik u meeneem langs boeren waar we trots op kunnen zijn, langs de mooiste natuurgebieden, langs de kracht van goed en gezond eten, langs de plekken waar kinderen vies mogen worden, langs onze rijke Noordzee en zelfs langs mijn eigen achtertuin."

Poseren in zomerjurk

Deze Gerda markeert een belangrijk jubileum, het 75-jarig bestaan van het ministerie. Verburg: "In de eerste decennia van haar bestaan was LNV er vooral om te zorgen dat er in Nederland voldoende eten was. Nu is het uitgegroeid tot een ministerie dat zich bezighoudt met dingen die alle Nederlanders dagelijks aangaan. Deze Gerda is dan ook een ode aan het groen in ons land. En daar mogen wij best eens wat voor over hebben. Daarom hees ik mij een tijdje geleden op een regenachtige zaterdagochtend met genoegen in stijlvolle kleding en liet ik mij voor één keer stevig onder handen nemen door een visagist. Waarbij ik met dankbaarheid constateerde dat ik minister ben en niet fotomodel, want er is niets glamoureus aan poseren in een zomerjurk in een stal bij een temperatuur van 7 graden. Ik ben niet iemand die zich als glamoureus wil profileren. Maar als ik mijn bekendheid kan gebruiken, of mezelf met een korrel zout kan nemen om te zorgen dat mensen meer geven om natuur en voeding en de verbinding daartussen, doe ik dat graag. Ik denk niet dat mensen mij nu zien als de volgende Linda." Minister Verburg doet boodschappen op de markt. (Foto: Jeronimus van Pelt)