Gemeente Lelystad

Gemeente Lelystad doet bezuinigingsvoorstellen aan nieuwe raad

Dinsdag 9 maart 2010

De naweeën van de economische crisis worden vanaf 2012 fors voelbaar binnen de overheid. Het kabinet heeft ambtelijke werkgroepen ingesteld die voor 35 miljard euro aan bezuinigingsvoorstellen moeten formuleren. Een deel van die bezuinigingen zullen door gemeenten opgebracht moeten worden. De gemeenteraad van Lelystad heeft, bij de behandeling van de Najaarsnota in de herfst van 2009, het college verzocht bezuinigingsvoorstellen voor te bereiden van 5 miljoen euro structureel en zoekrichtingen aan te geven. Dit keuzevoorstel maakt het de nieuwe gemeenteraad en het college makkelijker om onderbouwd te kiezen voor één - of een combinatie - van de bezuinigingscenario's.

De gemeentelijke directie presenteert daags na de gemeenteraadsverkiezingen de voorstellen aan het demissionaire college en de nieuwe gemeenteraad van Lelystad. Deze voorstellen bestaan uit mogelijkheden voor maximaal 14,3 miljoen euro aan bezuinigingen en daarbij de zoekrichtingen voor verdergaande bezuinigingen. Het pakket met voorstellen is een handreiking aan de nieuwe raadsleden voor de voorbereiding van een nieuw collegeakkoord. Over de wenselijkheid of onwenselijkheid van de mogelijke bezuinigingsopties wordt door de directie geen uitspraak gedaan.

Bezuinigingsrichtingen

De bezuinigingsvoorstellen die voorgelegd worden aan de raad zijn gevonden in zes categorieën. De eerste valt onder de term `opschonen': het verder zoeken naar gemeentelijke kostenposten die zonder veel consequenties kunnen worden geschrapt. Onder de noemer `slimmer werken' kan gezocht worden naar manieren van efficiënter en sneller werken binnen de gemeentelijke organisatie. Bezuinigingsvoorstellen op `regulier gemeentelijk werk' hebben betrekking op het verlagen of niet meer toekennen van subsidies aan instellingen en organisaties en gelden aan voorzieningen, die nu op basis van het collegeprogramma wel worden verstrekt. `Bezuinigingen op prioriteiten' omvatten bezuinigingen op interne onderdelen (projecten en voorzieningen voor verschillende doelgroepen) van de gemeentelijke organisatie, die voortgekomen zijn uit het collegeprogramma van de afgelopen jaren. De keuze `inkomsten verhogen' kan extra middelen scheppen door het verhogen van de gemeentelijke lasten voor inwoners en het invoeren van toeristenbelasting. Tot slot wordt `bezuinigingen op personeelskosten' opgevoerd als keuzerichting. Door een deel van de - door natuurlijk verloop - vrijkomende vacatures binnen de gemeente niet meer te in te vullen bespaart de gemeente op personeelskosten. Deze laatste keuzemogelijkheid moet in het licht worden gezien van minder werk, wat een consequentie is van de eerder genoemde keuzemogelijkheden, namelijk het schrappen van werkzaamheden en taken.

Tijdpad

De gemeenteraad staat nu voor de taak een keuze te maken uit de bezuinigingsvoorstellen. In het voorjaar van 2010 worden richtinggevende uitspraken van de nieuwe raad verwacht. Landelijke keuzes van het dan eveneens nieuwe kabinet worden in de zomer verwacht. Vervolgens worden keuzes op hoofdlijnen besproken en besloten door de raad bij de programmabegroting en de Najaarsnota. Na voorbereidingen en implementatie van de bezuinigingsvoorstellen in 2011 worden de bezuinigingen vanaf 2012 tenslotte gerealiseerd.
* Memorandum programma-bestuur 2010-2014


---