Gemeente Achtkarspelen


Voorontwerpbestemmingsplan Boelenslaan

Er wordt een nieuw bestemmingsplan voorbereid voor het dorp Boelenslaan. Het voorontwerpbestemmingsplan Boelenslaan is opgesteld in het kader van het project "Actualisering bestemmingsplannen Achtkarspelen". Dit project voorziet in het opstellen van nieuwe bestemmingsplannen die een groot aantal verouderde bestemmingsplannen vervangt.

Volgende week wordt het voorontwerpbestemmingsplan (in het kader van inspraak) ter inzage gelegd. In een later stadium is er ook nog de mogelijk om zienswijzen over het ontwerpbestemmingsplan naar voren te brengen. Dit wordt bekend gemaakt in De Feanster, de Staatscourant en op onze website. Het inwinnen van advies van onafhankelijke instanties achten wij niet noodzakelijk.

Bestemmingsplan Boelenslaan

Het bestemmingsplan biedt een planologische regeling voor het hele dorp Boelenslaan. Op dit moment gelden er een aantal bestemmingsplannen voor het dorp die grotendeels verouderd zijn. Het bestemmingsplan Boelenslaan biedt ruimtelijke kaders en sturingsmogelijkheden om de kwaliteit van het dorp te behouden en waar nodig te versterken. In het plan worden de bestaande functies vastgelegd (conserveren).

Het grootste deel van het gebied heeft een woonfunctie en heeft in het plan de bestemming Wonen gekregen. Uitgangspunt is dat de woonfunctie de primaire functie dient te blijven. In de bestemming Wonen wordt de mogelijkheid geboden voor een aan-huis-verbonden beroep of bedrijf. Een tweetal zones in Boelenslaan zijn als zogenaamd aanloopgebied aangeduid. Het gaat om het gebied ten zuiden van de kruising Spekloane-Boelenswei en het gebied ten noorden van de kruising Zijlstrastrjitte-Boelenswei. Deze zones hebben de bestemming Gemengd gekregen, waarbinnen naast de woonfunctie de nieuwvestiging van kleinschalige bedrijvigheid, dienstverlening e.d. mogelijk wordt gemaakt. Nieuwe detailhandel wordt mogelijk gemaakt in het centrumgebied dat is gelegen aan het deel van de Boelenswei midden in het dorp. Daarnaast zijn percelen met een bijzondere functie (bijvoorbeeld een school, kerk, sportterrein of bedrijf) als zodanig bestemd. In het plan is, zoals ook in eerdere plannen al mogelijk was, een regeling (wijzigingsbevoegdheid) opgenomen waarmee in de toekomst een uitbreiding van het dorp mogelijk gemaakt zou kunnen worden. Het betreft een locatie aan de noordkant van het dorp.

Informatiebijeenkomst

De bestemmingsplanprocedure wordt gestart met een informatiebijeenkomst.Â
Datum : dinsdagavond 16 maart 2010 Aanvang : 19.30 uur
Locatie : dorpshuis De Smoutte (Piter Jellesstrjitte 11 te Boelenslaan)

Vanuit de gemeente zal een toelichting worden gegeven op het plan. Tijdens deze bijeenkomst kunt u uiteraard ook vragen stellen over het bestemmingsplan en de procedure. Na de informatiebijeenkomst bestaat de mogelijkheid om gedurende 4 weken schriftelijk of mondeling op het plan te reageren (inspraak). In de rubriek 'Officiële mededelingen' in De Feanster van dinsdag 16 maart 2010 kunt u hierover meer lezen.

Meer informatie

Het voorontwerpbestemmingsplan Boelenslaan kunt u hier inzien. Een papieren exemplaar kunt u inzien bij Afdeling Ruimte op maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 16.00 uur en op vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur.

Heeft u vragen dan kunt u contact opnemen met met Roel Gebben, tel. (0511) 54 81 87 of Marije Streefkerk, tel. (0511) 54 82 30 van de afdeling Ruimte.