Ministerie van Defensie

Afghaanse vrouwen aan zet op internationale vrouwendag

9 maart 2010, 13.58 uur

Afghaanse vrouwen, verenigd in de beweging The Afghan Women Network, hebben gisteren op internationale vrouwendag in een verklaring meer aandacht gevraagd voor hun activiteiten en organisaties. Dit gebeurde tijdens een speciaal diner op Kandahar Airfield waar militairen en burgermedewerkers van de verschillende naties die actief zijn op de basis stilstonden bij deze dag.

De verklaring van de Afghaanse vrouwen werd voorgelezen door luitenant ter zee Ella van den Heuvel, genderadvisor voor ISAF, en richt zich op de Afghaanse president Karzai, de internationale gemeenschap en de nationale en internationale media: "Wij vragen aan de internationale gemeenschap in Afghanistan om de programma's, activiteiten en organisaties die als doel hebben de rol van de vrouwen in de maatschappij, te ondersteunen en te versterken."

Politieke rol van vrouwen

Vrouwelijke militairen tijdens het speciale diner op Kandahar Airfield. - Foto: ministerie van Defensie

Ook willen de Afghaanse vrouwen aandacht voor de politieke rol van vrouwen in het maken van beleid, speciaal op het gebied van vrede en het bouwen van veiligheid. Tevens doen ze een dringend beroep op de media: "Wij vragen de nationale en internationale media om de problemen van Afghaanse vrouwen te verslaan en programma's te maken die het publiek bewust maken van de vrouwen in Afghanistan.

"Niet bang zijn om fouten te maken"

Van den Heuvel heeft in Kabul veel met Afghaanse vrouwen gewerkt en was zeer gedreven om de boodschap die zij hebben te vertellen: "Belangrijk voor ISAF is om te realiseren dat deze vrouwen wel degelijk aandacht en ondersteuning van ISAF willen. Ze vragen erom."

De Britse Air Commodore Malcolm Brecht, commandant van Kandahar Airfield, bedankt Van den Heuvel voor het overbrengen van de boodschap van de Afghaanse vrouwen. - Foto: ministerie van Defensie

De Nederlandse officier ziet kansen voor verdere samenwerking: "Vanuit culturele achtergrond krijgen wij westerlingen mee dat we de vrouwen in Afghanistan niet moeten benaderen omdat zij dan in problemen terecht komen, maar dat kun je helemaal niet zo zwart-wit stellen. Er zijn ook andere wegen om met vrouwen te communiceren en ze daar waar mogelijk te ondersteunen. We moeten daar alleen zelf ook voor open staan en niet bang zijn om fouten te maken. De vrouwen willen het, ze nemen daar ook zelf de risico's voor. ISAF moet die kans niet laten gaan."