Nederlands Instituut voor Ecologie


8 maart 2010: Zeldzame bacteriën bepalen relaties tussen planten en planteneters

HETEREN - In het Jaar van de Biodiversiteit hebben bacteriën tot nog toe niet veel aandacht gekregen. Ten onrechte: niet alleen zijn er heel veel soorten bacteriën - waarvan sommige wijdverspreid en in grote getale voorkomen-, er zijn ook hele zeldzame soorten bij.

Tot nu toe was er weinig bekend over de rol van zeldzame bacteriën in de bodem, maar onderzoek op het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) in Heteren, heeft aangetoond dat het verdwijnen van zeldzame bodembacteriën wel degelijk invloed heeft op zowel plantengroei als planteneters. De resultaten van het wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd in samenwerking met het laboratorium voor de agrarische sector BLGG en onderzoeks- en kenniscentrum voor de suikerbietenteelt in Nederland IRS, zijn gepubliceerd in het maartnummer van Ecology Letters, een toptijdschrift op het gebied van ecologisch onderzoek.

Proefopstelling
Op experimentele wijze is getest hoe bodems met zowel dominante als zeldzame soorten bacteriën de plantengroei beïnvloeden, maar ook de planteneters. Door middel van verdunning werden de zeldzame bacteriën in een serie proeven uit de bodem verwijderd, terwijl de dominante soorten achterbleven. Op de proefbodems zijn suikerbieten en spruitkoolplanten gepoot. De helft van deze planten werd ook nog eens blootgesteld aan planteneters, namelijk aaltjes in de grond en luizen op het blad.

Effecten
Suikerbieten en spruitkoolplanten blijken het beste te groeien op bodems met vooral dominante bacteriesoorten, maar die bodems hebben ook een nadeel. De planten bieden namelijk een betere voedselkwaliteit voor planteneters en wat blijkt: de luizen zijn qua lichaamslengte het grootst op juist deze bodems. De aaltjes tonen zich minder gevoelig dan de luizen voor de effecten van de specifiek aanwezige bacteriesoorten in de proefbodems, maar ze blijken op hun beurt wel weer een sterk negatieve invloed op de luizen te hebben.

Duurzame voedselproductie
Onder ideale omstandigheden, zou je kunnen zeggen, is de invloed van zeldzame
bacteriën in de bodem nauwelijks merkbaar. Maar zodra ziekten en plagen de kop op steken veranderen de spelregels, en heeft een goede biodiversiteit zeker zijn voordelen. Onderzoeken als deze dragen bij aan meer kennis over een gezond bodemleven, wat essentieel is voor een duurzame voedselproductie. Het onderzoek werd gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) binnen het programma Functionele Biodiversiteit.

Over het Nederlands Instituut voor Ecologie
Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) bestudeert hoe de natuur werkt: in de zee, op het land en in het zoete water. NIOO-onderzoekers kijken wereldwijd naar het DNA van minuscule bacteriën, naar de biodiversiteit van complete ecosystemen en alles daartussenin. De natuur kan als voorbeeld dienen voor onze maatschappij. De verworven ecologische kennis kan helpen om natuur- en milieuproblemen door bijvoorbeeld klimaatsverandering, biologische invasies en ingrijpende veranderingen in het landgebruik op te lossen en beslissingen te nemen over hoe we de aarde leefbaar kunnen houden.

Noot voor redacties (