Gemeente Achtkarspelen


Coalitieonderhandelingen Achtkarspelen gestart

In de raadzaal van de gemeente Achtkarspelen in Buitenpost is maandagavond 8 maart gestart met de coalitieonderhandelingen tijdens een openbare bijeenkomst. Belangrijkste vraag op deze eerste bijeenkomst in de informatieve fase was: Welke coalities moeten onderzocht worden? Aan het einde van de avond concludeerde voorzitter Jan Lammers dat CDA en FNP de onderhandelingen zullen starten. Pas wanneer zij vaststellen dat ze samen verder kunnen, wordt er een derde partij bij gezocht. PvdA heeft aangegeven dat zij, in verband met hun geloofwaardigheid, geen deel uit wil maken van een coalitie met CDA en FNP.

Partijen hebben afgesproken dat er een externe informateur van CDA-huize benoemd wordt. Een persoon die geen binding heeft met de gemeentelijke politiek in Achtkarspelen, maar die de gemeente wel goed kent.
Ook zijn er afspraken gemaakt over de vervolgprocedure. Partijen willen dat het coalitievormingsproces zo openbaar mogelijk plaatsvindt. Bij eventuele besloten bijeenkomsten (bijvoorbeeld daar waar het gaat over personen) worden de verslagen zo spoedig mogelijk openbaar gemaakt. Alle verslagen van de bijeenkomst zijn te lezen op onze website.