Inschrijving gratis schoolfruit start vandaag

09/03/2010 15:35

Productschap Tuinbouw

De inschrijving voor de nieuwe Europese Schoolfruitregeling gaat van start. Vanaf vandaag kunnen leveranciers van groenten en fruit zich aanmelden; vanaf begin april kunnen scholen een leverancier kiezen. Dankzij de regeling kunnen kinderen op basisscholen tien keer gratis groenten-, fruit- en banaanproducten krijgen. Dit moet ertoe leiden dat jonge consumenten waardering krijgen voor groenten en fruit en zo hun toekomstig verbruik stimuleren.

Scholen kunnen ervoor kiezen dat de kinderen gedurende tien weken één maal per week of gedurende vijf weken twee maal per week gratis groenten of fruit krijgen. Een circulaire op de site van het Productschap Tuinbouw (www.tuinbouw.nl) beschrijft de Schoolfruitregeling voor schooljaar 2009-2010. In Nederland is sprake van koppeling aan de bestaande programma's SchoolGruiten en Smaaklessen. SchoolGruiten staat voor het samen eten van groenten en fruit in de ochtendpauze op school. Doel van SchoolGruiten is het imago van groenten en fruit bij kinderen te verbeteren en de consumptie te verhogen. De EU-regeling heeft tot doel dat tijdelijk gratis verstrekking leidt tot structureel hogere consumptie.

Door zich in te schrijven bij het PT, kunnen leveranciers zich laten erkennen en leverancier worden van de regeling. Scholen kunnen zich vanaf begin april inschrijven bij het steunpunt SchoolGruiten en Smaaklessen (http://schoolgruiten.kennisnet.nl/eu(underscore)schoolfruit/). Scholen kiezen zelf een leverancier uit de lijst van erkende leveranciers en nemen zelf contact op met dit bedrijf. School en leverancier zetten onderling eerst duidelijke afspraken op papier met behulp van standaardformulieren (te vinden in de circulaire), waarna de levering kan beginnen.

Het PT vergoedt onder voorwaarden aan erkende leveranciers de verstrekking van groenten en fruit aan kinderen op basisscholen in Nederland. De regeling geldt voor levering aan bij het PT geregistreerde scholen die vooraf toestemming hebben gekregen deel te nemen.