FNV


9-3-2010

FNV-vrouwen kijken terug op succesvol vrouwenfestival

Zaterdag 6 maart jl. vierden de FNV-vrouwen samen Internationale Vrouwendag op het WOMEN Inc. Festival in de Westergasfabriek in Amsterdam. Een deel van het festivalprogramma werd ingevuld door de FNV met het FNV Vrouwencafé, adviseurs, coaches, workshops en speeddaten.

De laatste dag van het zesdaagse WOMEN Inc. Festival trok een paar duizend bezoekers en was een groot succes. Alle programmaonderdelen, van talkshows, lezingen en workshops tot een uitgebreid cultureel programma met muziek, cabaret, kunst, theater, films, mode en een markt, werden drukbezocht.

Advies en coaching In het FNV Vrouwencafé gingen vrouwen in gesprek met adviseurs, coaches en inspirerende FNV-vrouwen. Zij kregen advies over onder meer pensioenrechten en arbeidsrechten. Met de coaches werden een-op-eengesprekken gevoerd over loopbaan- en netwerkadvies en zelfstandig ondernemerschap. De coaches hadden het druk en waren erg populair.

{vrouwenfestival_6maart2010_dromenworkshop_tcm7-26953.jpg}

Live your dream De workshop Live your dream! van FNV-voorzitter Agnes Jongerius en FNV-beleidsmedewerker Tonny Groen zat bomvol. Vrouwen gingen hierin samen aan de slag met hun dromen en talenten. Jongerius: "De workshop was enorm leuk. Vrouwen werden aangemoedigd om hun dromen onder woorden te brengen. Daarna spraken we erover hoe die dromen reëel gemaakt kunnen worden en welke concrete stappen er gemaakt moeten worden. Eigenlijk volgens een soort model en dit blijkt echt succesvol te zijn. Een vrouw die twee jaar eerder aan deze workshop had deelgenomen, vertelde dat ze destijds zo geïnspireerd werd, dat ze besloot een eigen hospice te openen. En zaterdag liet ze weten dat deze binnenkort geopend wordt."

Dromen krijgen de ruimte Aan het eind van de middag konden vrouwen hun dromen op een kaartje schrijven. Het kaartje werd vastgemaakt aan een ballon en deze werden allemaal opgelaten.

{vrouwenfestival_6maart2010_ballonnen_tcm7-26952.jpg}

Onderhandelen FNV-beleidsmedewerker Lucia van Westerlaak was betrokken bij de workshop Onderhandelen met je (nieuwe) manager: "De workshop was een succes, heel concreet. Er zaten vrouwen die goed op de hoogte waren van het onderwerp en de valkuilen. De deelneemsters kwamen er echt om hun kennis op te halen en nog eens even te oefenen. Aan het eind van de workshop waren de reacties over inhoud en werkwijze zonder uitzondering positief. De FNV had een brochure over onderhandelen op de tafels gelegd, die waren na afloop allemaal in de tassen verdwenen."

Balans werk-privé Vrouwen konden tijdens het speeddaten met vrouwen die topfuncties vervullen bij de FNV onder andere advies vragen over hun loopbaan en praten over een goede balans tussen werk en privé. Over dit laatste kon in het FNV Vrouwencafé ook een zogenaamde work-life balance van FNV en Menzis online ingevuld worden. Opvallend was dat het met de balans van veel bezoekers goed gesteld was.

{vrouwenfestival_6maart2010_vrouwen_tcm7-26954.jpg}

Pensioenbewustzijn In samenwerking met APG/Loyalis hield de FNV een pensioenenquête waaraan ruim 200 vrouwen meededen. Enkele opvallende conclusies zijn:
* Ruim een kwart van de vrouwen weet niet dat ze na scheiding recht heeft op een deel van het opgebouwde pensioen van de partner.
* Ruim de helft weet niet dat werkgevers niet verplicht zijn om een pensioenregeling te treffen.
* Ruim 80 procent denkt onterecht dat werkgevers verplicht zijn de pensioenpremie door te betalen tijdens ouderschapsverlof.

FNV Bouw-bestuurder Anne-Marie Snel benadrukt dat het belangrijk is dat vrouwen zich meer verdiepen in hun pensioen: "Voor veel vrouwen is pensioen een `ver-van-mijn-bed-show'. Dat wordt versterkt door het feit dat mannen in de meeste gevallen nog steeds kostwinner zijn en vrouwen vaker deeltijdbanen hebben. Omdat vrouwen vaker kleine banen hebben, met veel onderbrekingen, maken ze zich zorgen over de financiering van hun pensioen."