Politie Zaanstreek-waterland

Bromfietscontrole bij station Bloemwijk

Zaandam, 09-03-2010 o Tijdens een bromfietscontrole aan de Provincialeweg Zaandam-Castricum in Koog aan de Zaan heeft de politie dinsdagmorgen twee kentekenbewijzen ingevorderd van bromfietsers.

De brommer van een 18-jarige jongeman uit Assendelft zette 81 km op de teller. Een 16-jarige jongen uit Koog aan de Zaan had een brommer die aanvankelijk niet op toeren wilde komen maar toen de agenten na enig zoeken de snelheidsbegrenzer hadden gevonden trok hij door tot 84 km per uur. Beiden krijgen hun kentekenbewijs pas weer terug als het voertuig in normale staat is teruggebracht en is gekeurd door de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Voor de constructiesnelheid krijgen ze proces-verbaal. Voor het gebruik van de toerenbegrenzer wordt eveneens een beslissing van justitie gevraagd. Acht bromfietsers kregen alleen een bekeuring maar moesten verder wel gaan lopen omdat de constructiesnelheid van hun voertuig niet meer aan de regels voldeed.

Aansluitend werd een snelheidscontrole gehouden op dezelfde weg maar dan in Zaandam. Er werden vijf automobilisten bekeurd voor het overschrijden van de 50 km-regel binnen de bebouwde kom. Twee bestuurders hadden de gordel niet om en bestuurder van een bestelbusje met een zware aanhangwagen bleek niet in het bezit van een rijbewijs B-E. Een Duitse automobilist moest meteen een boete van 90 euro (plus 6 euro administratiekosten) afrekenen wegens het niet dragen van de gordel. De bestuurder van een vrachtautootje had in de open laadbak emmers, een kruiwagen en andere losse zaken liggen zonder dat een en ander was afgedekt. Er werd een bekeuring van 240 euro voor uitgereikt.