Overleg arbeidsvoorwaarden Defensie zit muurvast

09/03/2010 15:57

AFMP

Woerden, 9 maart 2010: Het overleg dinsdagochtend over de arbeidsvoorwaarden voor het defensiepersoneel is op niets uitgelopen. De ACOP FNV (vakbonden: Algemene Federatie van Militair Personeel, Marechausseevereniging en de ABVAKABO FNV) is zwaar teleurgesteld dat de Staatssecretaris van Defensie, Jack de Vries, niet bereid is tot open en reëel overleg. De inzet van Defensie was: nul ruimte voor salarisverbetering en de ophoging van de ontslagleeftijd voor militairen met twee jaar. Vandaag bleek echter dat dit geen bespreekbare inzet was, maar een dictaat.

De reden dat Defensie de ontslagleeftijd voor militairen met twee jaar wil verhogen vindt zijn oorsprong in het besluit van het nu demissionaire kabinet Balkenende de AOW-leeftijd op termijn naar 67 jaar te brengen. De ACOP vindt dit onbegrijpelijk. Ten eerste gaat het volledig voorbij aan het feit dat het beroep van militair als zwaar moet worden gekaraktiseerd en de laatste jaren alleen nog maar in zwaarte is toegenomen. Ten tweede acht de ACOP FNV de discussie niet opportuun omdat er nog geen sprake is van een door de Tweede Kamer aanvaard wetsvoorstel en het onderwerp daarnaast door de Tweede Kamer controversieel is verklaard.

De ACOP FNV benadrukt daarbij dat het Defensiepersoneel de afgelopen jaren al ruim heeft bijgedragen aan het verhogen van de arbeidsparticipatie. In die periode is het functioneel leeftijdsontslag al met vijf jaar opgehoogd. Een verdere verhoging vindt de ACOP FNV onaanvaardbaar.

Voorts is de ACOP FNV van mening dat de door de Staatssecretaris gedicteerde nullijn op gespannen voet staat met het in het voorjaar afgesloten sociaal akkoord tussen het kabinet en de sociale partners. De vakbond is van mening dat in ieder geval een salarisverbetering ter compensatie van de inflatie voor het defensiepersoneel op zijn plaats is. Het voorstel van Defensie leidt tot een voor de ACOP FNV onacceptabele inkomensachteruitgang.

De bonden die verenigd zijn in de ACOP FNV (AFMP/FNV, MARVER/FNV en de ABVAKABO FNV) gaan zich beraden over de ontstane situatie en gaan in overleg met hun achterban bepalen wat hen te doen staat. Het actiemiddel zal daarbij niet worden geschuwd.





http://www.afmp.nl