Gemeente Brummen


Coalitieonderhandeling daadwerkelijk van start

(Oorspronkelijke publicatie datum: 09-03-2010)

Op vrijdagavond 5 maart vond de eerste openbare bespreking over de coalitievorming plaats. De Lokale Partij IPV, met zes zetels de grootste fractie in de nieuwe Brummense ge-meenteraad, schoof de heer E. van Herwijnen naar voren als informateur. Tijdens de bespreking werd de uitslag van de verkiezingen door de vier partijen bezien in het licht van de komende gesprekken om te komen tot een nieuw college.

Alle partijen concludeerden dat de beide winnaars van de verkiezingsstrijd als eerste het gesprek met elkaar moeten aangaan om te kijken of coalitievorming mogelijk is. Het CDA liet weten wel open te staan voor overleg met de informateur om themas aan te dragen die volgens het CDA onderdeel zouden moeten uit maken van een eventueel bestuursakkoord. De PvdA, die op 3 maart drie zetels verloor, liet weten een terughoudende rol in te nemen en de besprekingen tussen de twee winnende partijen af te wachten.

De komende dagen staan er bilaterale gesprekken gepland tussen IPV en respectievelijk VVD en CDA. De informateur heeft laten weten weer tijdens een openbare vergadering verslag te doen van zijn bevindingen. Het verslag van de eerste openbare bijeenkomst over de coalitievorming kunt u nalezen op de speciale verkiezingspagina op deze website.