Gemeente Nijmegen

Jongerenloket succesvol in begeleiding naar opleiding en werk


09/03/2010

Ruim veertig procent van de jongeren die zich in 2008 en in de eerste helft van 2009 hebben aangemeld bij het Regionaal Jongerenloket Nijmegen, is uitgestroomd naar werk of een opleiding. Streven is om het Jongerenloket voort te zetten tot 1 januari 2012. Daarvoor wordt in de loop van dit jaar een voorstel aan de gemeenteraad voorgelegd.

Het Jongerenloket is in 2008 opgezet voor jongeren in de regio Nijmegen die geen startkwalificatie of werk hebben. Onlangs is een evaluatie uitgevoerd naar de effectiviteit van het Jongerenloket. Daaruit blijkt dat in 2008 en de eerste helft van 2009 ongeveer 3.100 jongeren zijn ingestroomd voor begeleiding. Van deze groep was 69 procent afkomstig uit Nijmegen en 31 procent uit de regiogemeenten. Ruim veertig procent van de jongeren is uitgestroomd naar werk of een opleiding. De overige zestig procent zit nog in traject bij het Jongerenloket, heeft zelf werk gevonden of is om andere redenen uitgestroomd. Zowel de regiogemeenten als Nijmegen zagen weinig jongeren na uitstroom terugkomen voor een bijstandsuitkering (Wwb). Daarmee levert het loket een belangrijke bijdrage aan de bestrijding van de jeugdwerkloosheid en aan beperking van de Wwb-instroom.

In het rapport staan ook aanbevelingen met betrekking tot het Jongerenloket. Zo is het door de hoge instroom lastig gebleken om alle jongeren binnen de doelgroep actief te benaderen. Ook kan er nog winst worden geboekt op een sluitende aanpak, inclusief signalering, monitoring en nazorg.

Het Regionaal Jongerenloket Nijmegen bedient jongeren tot 27 jaar uit de gemeenten Beuningen, Druten, Groesbeek, Heumen, Millingen aan den Rijn, Mook en Middelaar, Nijmegen, Ubbergen en Wijchen die geen werk een startkwalificatie hebben. Het Jongerenloket helpt met informatie, advies en begeleiding bij keuze van opleiding en het zoeken van werk.