Universiteit Leiden

Universiteit Leiden wil 25% meer vrouwen in de top

25% méér vrouwen moeten uiterlijk in 2014 zijn doorgestroomd naar de top van de Universiteit Leiden. Dat heeft de Leidse universiteit afgesproken met de landelijke Taskforce Talent naar de Top.

Charter

Een jaar geleden op 5 maart,, ook rond Internationale Vrouwendag dus, ondertekende vice-rector prof.dr. M.C.E. van Dam-Mieras het charter Talent naar de Top, waarmee de Universiteit Leiden zich verbond om meer vrouwen in de top te krijgen. Tientallen organisaties hebben inmiddels hetzelfde gedaan.

De hoogleraren Antonia Visser (Duits) en Petra Sijpesteijn (archeologie).


+25% vrouwelijk WP en OBP

Na de intentieverklaring van vorig jaar, was de volgende fase: concretisering. In Leiden is in samenspraak met de faculteiten gekozen voor een verhoging van het aantal vrouwen in de top met 25%. Voor het Ondersteunend en Beheerpersoneel (OBP), betekent dit een groei van gemiddeld 29 naar 35%, voor het Wetenschappelijk personeel een groei van gemiddeld 16 naar 20%.

Rietje van Dam-Mieras, vice-rector en hoogleraar duurzame ontwikkeling en onderwijs bij de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen.

Grootte van de visvijver

In de praktijk zijn de verschillen groot. Zo is 25% bij de Faculteit der Wis- en Natuurwetenschappen in getal veel minder dan bij bijvoorbeeld de Faculteit der Sociale Wetenschappen, die percentueel én nominaal al veel meer vrouwelijke hoogleraren telt. `Dat klopt' zegt vice-rector Van Dam, `maar het potentieel is daar ook veel groter.' En dat is waarnaar gekeken wordt: hoe groot is het percentage vrouwelijke studenten, hoe groot het percentage promovendi, ud's en uhd's, kortom, hoe groot is vijver waaruit kan worden gevist?

Anne Stiggelbout, medische besliskunde

Halt toeroepen

Al lang is duidelijk dat gaande de weg omhoog, steeds meer vrouwen verloren gaan voor de wetenschap. Bij sommige faculteiten gebeurt dat vooral meteen na het afstuderen, bij andere na het promoveren. Dit proces moet een halt worden toegeroepen. Van Dam: 'De uitdagingen waar de maatschappij voor staat zijn zo groot dat we de inzet van alle hoofden en harten nodig hebben. Talent via ratio en emotie van mannen én vrouwen aanspreken dus'.

Jacqueline Meulman, toegepaste datatheorie bij de faculteit Sociale Wetenschappen

Deelnemen aan leergangen

Zo gezegd is niet zomaar gedaan. Daarom wordt een batterij aan instrumenten in stelling gebracht om meer vrouwen naar de top te krijgen. Zo zullen vrouwen gestimuleerd worden deel te nemen aan de bestuurlijke leergangen die er al zijn. Verder worden specifiek op vrouwen gerichte ontwikkelingsproducten ontwikkeld, zoals het Female Development Programme, de workshop Stratego voor Vrouwen en de training Profileren en persoonlijke presentatie.

Ewine van Dishoeck, moleculaire astrofysica

Managementafspraken

Verder heeft het College van Bestuur managementafspraken gemaakt met de faculteiten. Andere instrumenten zijn de bevordering van vrouwelijke netwerken binnen de universiteit, het inventariseren van bestaand onderzoek en het eventueel initiëren van nieuw onderzoek naar de oorzaken van het achterblijven van vrouwen.
Twee moeilijke paden zijn: inzomen op de rol van genderaspecten bij de werving- en selectieprocedures, en het bevorderen van cultuurverandering, waarvan de cultuur van werven en selecteren feitelijk onderdeel is.'

Naomi Ellemers, sociale psychologie van de organisatie

Meerdere paden
Het is duidelijk dat niet één weg naar Rome leidt maar dat meerdere brede en smalle paden samen voor de opmars van vrouwen naar de top moeten zorgen. Van Dam voegt er nog een aan toe. Ze doet een appel op alle vrouwelijke hoogleraren: `Ik zou hen willen oproepen het niet te laten bij een analyse van de status quo maar hun creativiteit in te zetten om hun rol van boegbeeld in te vullen.'

Ondertekening van het charter op 5 maart 2009 (nieuwsartikel)

(9 maart 2010/CH)

Nieuwsredactie - 09/03/2010