Openbaar Ministerie

OM eist straffen voor oplichters telecombedrijf

9 maart 2010 - Arrondissementsparket Den Haag

De officier van justitie heeft vandaag tegen twee mannen (beide 25 jaar) uit Den Haag werkstraffen en voorwaardelijke gevangenisstraffen geëist voor oplichting van een telecombedrijf. De verdachten hebben volgens het OM het telecombedrijf voor zo'n 100.000 euro benadeeld. Het gaat om twee oud-werknemers van het bedrijf.

Beide verdachten hoorden 240 uur werkstraf tegen zich eisen. Daarnaast eiste de officier van justitie tegen één van hen een voorwaardelijke gevangenisstraf van 9 maanden en een geldboete van drieduizend euro en tegen de ander een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden en een geldboete van vijftienhonderd euro.

De twee oud-werknemers worden ervan verdacht dat zij tussen eind 2005 en september 2007 gebruikers van abonnementen honderd procent korting op de abonnementskosten gaven. Een dergelijke korting betekent dat de gebruiker dus helemaal geen abonnementskosten voor zijn of haar belbundel betaalde maar wel over de volle belbundel kon beschikken. In totaal gaat het om 152 kortingen.

Volgens de officier van justitie ontvingen de twee verdachten in een aantal gevallen een vergoeding van vijftig euro voor het geven van de 100 procent korting. Maar anderen hoefden niets te betalen en ontvingen, soms zelfs ongevraagd, de 100 procent korting op hun abonnement. De 152 begunstigden zijn familie, vrienden en bekenden van de verdachten. Zij zijn allemaal door het telecombedrijf gesommeerd om alsnog hun abonnementskosten te betalen.

Een derde verdachte (21 jaar uit Den Haag) wordt valsheid in geschrifte van een aantal telefoonabonnementen ten laste gelegd. De man heeft een telecomwinkel waar abonnementen van het benadeelde telecombedrijf werden afgesloten. De officier van justitie eiste tegen hem een werkstraf van 160 uur.

Gebruikte methode

De twee verdachten die bij het telecombedrijf werkten, hebben misbruik gemaakt van een administratieve mogelijkheid om klanten een korting te geven als zij bijvoorbeeld problemen hebben gehad met de dekking in een bepaald gebied. Het telecombedrijf kan klanten dan voor maximaal één maand honderd procent korting geven op de abonnementskosten. Uit onderzoek van het bedrijf en van de politie blijkt dat de verdachten deze mogelijkheid tot het geven van 100 procent korting, verstrekten voor een periode van een half jaar tot zelfs een jaar. Hierbij werd steeds gebruikgemaakt van dezelfde inlogcode van een oud-werkneemster die al langere tijd uit dienst was. Veel van de bewuste abonnementen werden afgesloten in de telecomwinkel van de 21-jarige verdachte.

De oplichting werd in augustus 2007 tijdens een storing ontdekt. Een onderzoeksbureau verrichtte op verzoek van het bedrijf een onderzoek naar mogelijke misstanden. Naar aanleiding van de uitkomsten van dit onderzoek deed het telecombedrijf in 2008 aangifte van oplichting tegen de twee oud-werknemers.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.