Politie Brabant Zuid-Oost

Politie en partners doen onderzoek bij verdacht bedrijf

Lierop, 09-03-2010 o Het Regionaal Milieuteam van Politie Brabant Zuid-Oost heeft vandaag tussen 8.30 uur en 14.30 uur een onderzoek gedaan naar strafbare feiten bij een bedrijf aan de Lungendonk in Lierop. Op het bedrijf vond een bestuurlijk- en een strafrechtelijk onderzoek plaats in samenwerking met diverse partners. Het strafrechtelijk onderzoek was onder leiding van het Functioneel Parket.

Aanhoudingen
Twee verdachten, een 39-jarige man, een 66-jarige man uit Lierop zijn daarbij aangehouden. Zij worden verdacht van het niet naleven van milieuvoorschriften en het uitvoeren van werkzaamheden zonder daarvoor de benodigde vergunningen te hebben. Later op de dag werd een derde verdachte, 33-jarige man (woonplaats onbekend) aangehouden omdat hij geen medewerking wilde verlenen aan het onderzoek.

Partners
Zo'n 40 personen van diverse instanties, Openbaar Ministerie, Provincie Noord Brabant, gemeente Someren, Algemene Inspectiedienst (AID), Waterschap Aa en Maas, Vreemdelingenpolitie, Arbeidsinspectie en de Voedsel- en Warenautoriteit, waren bij het onderzoek betrokken.

Aanleiding van het onderzoek
Eerder al werd het bedrijf gecontroleerd op strafbare feiten op het gebied van milieuregelgeving. Hierbij zijn toen ook overtredingen geconstateerd. De Provincie Noord-Brabant heeft hiervoor eerder al dwangsommen opgelegd.

Onderzoek ter plaatse
Op het bedrijf is de administratie nagekeken en zijn er verschillende monsters genomen van de aanwezige mest. Daarnaast zijn proeven genomen van het oppervlaktewater. Hiervan zijn de uitslagen nog niet bekend. Op het bedrijf zijn verschillende getuigen gehoord. Ook zijn de stallen en het welzijn van de dieren gecontroleerd. Hierbij is gebleken er dat aan een aantal regels niet wordt voldaan. Verder is gekeken naar de leef- en woonomstandigheden van de werknemers die op het terrein wonen. De vreemdelingenpolitie en Arbeidsinspectie hebben van verschillende werknemers de identiteit gecontroleerd en hunverblijfstatus bekeken. De leef- en woonomstandigheden van de werknemers op het terrein zijn goed. Er lijkt op dit moment geen sprake van uitbuiting of mensenhandel. Wel werd er geconstateerd dat verschillende vergunningen niet aanwezig zijn en dat niet aan alle vergunningsvoorschriften wordt voldaan. Deze vergunningen hebben betrekking op de inrichting van het terrein en het verwerken van mest.