Gemeente Enkhuizen

Het Gemeentelijk Rioleringsplan Enkhuizen

In het Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP 2010-2015) van de gemeente Enkhuizen staat het beleid van de gemeente Enkhuizen op het gebied van de riolering van afvalwater, hemelwater en grondwater voor een periode van zes jaar. In het raadsbesluit van 3 november 2009 is vastgelegd dat het verbrede GRP als uitgangspunt zal fungeren voor te nemen maatregelen, beheer en onderzoek. In dit artikel wordt dieper ingegaan op het rioleringsplan: wat heeft de gemeente de afgelopen periode bereikt en welke doelstellingen zijn er voor de komende periode?

De rioleringszorg in Enkhuizen: een terugblik en vooruitzien In het tweede Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP 2006-2009) werden doelstellingen vastgelegd met betrekking tot inzameling van afvalwater en hemelwater, transport van dit water, voorkomen van vuilemissies naar oppervlaktewater, voorkomen van wateroverlast en doelmatig beheer van de riolering. In de afgelopen periode zijn faciliteiten aangelegd om varende woonschepen op de riolering aan te kunnen sluiten. Op bedrijventerrein Krabbersplaat is een lamellenfilter aangebracht waardoor mogelijk verontreinigd hemelwater gezuiverd in het Markermeer kan worden geloosd. Verder zijn alle zinkers (buizen die in de waterbodem lopen), zowel in de binnenstad als in de buitenwijken, grondig gereinigd en genspecteerd. In Oude Gouw is het gemengd rioolstelsel tussen Reigerweg en Zwaluwweg vervangen door een gescheiden stelsel met aparte riolen voor afvalwater en voor hemelwater. In de komende planperiode ligt het accent voornamelijk op het verbeteren van bestaande rioolstelsels.

Waar staan we nu?
Bij nieuwbouw is het streven om zo weinig mogelijk regenwater af te voeren naar de rioolwaterzuivering. Daarom worden dakoppervlak en wegverharding afgekoppeld en wordt het regenwater rechtstreeks geloosd op oppervlaktewater. Dit geldt niet alleen voor de stedelijke uitbreidingsplannen zoals in Kadijken, maar ook voor de renovatie projecten van de riolering in de binnenstad en in bestaande wijken als Oude Gouw, Gommerwijk en Enkhuizen-Noord.

Beheer en onderhoud van het rioolstelsel vindt plaats via een geautomatiseerd gegevensbestand. Hierin wordt nauwkeurig bijgehouden welke rioolstrengen wanneer genspecteerd en gereinigd zijn. Aan de hand van een onderhoudsschema wordt dan jaarlijks bepaald welke strengen en putten voor inspectie en reiniging in aanmerking komen.

Wat gaan we de komende periode doen?
In 2010 worden de Basis Rioleringsplannen (BRP) voor de binnenstad en voor Enkhuizen-Zuid opnieuw doorgerekend. Daartoe zijn de bestaande strengen en putten opnieuw ingemeten zodat een correct hydraulisch model gemaakt kan worden. Dit is van belang voor de berekening van de capaciteit van het stelsel. De binnenstad loost namelijk via een moerriool met een diameter van 1.000 mm rechtstreeks op het hoofdrioolgemaal van het HHNK, terwijl Enkhuizen-Zuid via het rioolgemaal aan De Dolfijn en een persleiding verbonden is met dit hoofdrioolgemaal. Uit deze BRPs zal blijken of nog steeds aan de basisinspanning wordt voldaan. In 2011 worden de hydraulische berekeningen van alle stelsels van de gemeente Enkhuizen uitgevoerd waardoor ze aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Er is dan nauwkeurig bekend welke invloeden wijzigingen in het stelsel kunnen hebben op de overstorten en capaciteiten van gemalen. Er is een aanvang gemaakt met het monitoren van overstorten. In 2010 zullen alle overstorten voorzien zijn van overstorttellers.

De beleidskeuze voor het grondwater in de gemeente Enkhuizen is erop gericht om wateroverlast in kruipruimtes onder de woning zoveel mogelijk te voorkomen. Voor nieuwbouwwijken wordt daartoe drainage aangebracht onder de woningen. Deze drainage wordt aangesloten op een drainage systeem in de openbare buitenruimte, afwaterend op nabij gelegen sloten en vaarten. Voor bestaande wijken wordt de grondwaterstand ingemeten door middel van peilbuizen. Daarna volgt eventueel verlaging van de grondwaterstand door het aanbrengen van drainage of filterbronnen. In 2010 tot 2015 staan diverse renovaties van de riolering in de binnenstad op het programma. Verder zal het bestaande verbeterd gescheiden stelsel in Kadijken in overleg met het Hoogheemraadschap worden omgebouwd tot gescheiden stelsel. Nabij de koppelputten zullen hemelwaterpompen worden genstalleerd die het water rechtstreeks naar het oppervlakte water zullen afvoeren en niet meer naar het gemaal aan de Leeuweriklaan. Ook wordt het gescheiden stelsel van Gommerwijk gereinigd en genspecteerd.

Hoe wordt het betaald?
Met ingang van het belastingjaar 2010 is het rioolrecht komen te vervallen en vervangen door een rioolheffing. Net als bij de rioolrechten is het belastbare feit: Het hebben van een directe of indirecte aansluiting op de riolering. Met het begrip aansluiting wordt bij rioolheffing echter niet hetzelfde bedoeld als bij rioolrechten. Het begrip aansluiting is in het kader van de rioolheffing verruimd. Een aansluiting in de zin van een buis is dus geen voorwaarde.

Nu de zorgplichten zijn verruimd naar het hemel- en grondwater zal de aard van de gemeentelijke voorzieningen ook wijzigen. Dat er vanaf het perceel water ter nadere verwerking wordt aangeboden en dat de gemeente daar ook wat mee doet is voldoende voor het hebben van een aansluiting en dus voor het ontvangen van een aanslag. Hoewel voor de meeste percelen er niet zoveel verandering is tussen rioolrechten en rioolheffing, kan het zijn dat voor percelen die niet in het rioolrecht betrokken werden wel een aanslag rioolheffing wordt opgelegd. De raad van de gemeente Enkhuizen heeft vervolgens in haar vergadering van 1 december 2009 het volgende besluit genomen ten aanzien van de rioolheffing voor het jaar 2010:

85,00 (was in 2009: 83,00) voor de eigenaar en op 64,00 (was in 2009: 62,50) voor de gebruiker.

Uit het gemeentelijke rioleringsplan blijkt dat de rioolheffing, ongeacht van de wijze waarop geheven gaat worden, niet kostendekkend is. De voorziening moet worden ingezet om de tarieven gedurende de planperiode niet te laten stijgen. De door de raad gewenste incidentele lastenverlichting van in totaal 135.000 wordt uit deze voorziening onttrokken en als volgt verdeeld over de belastingplichtigen met een rioolaansluiting:

* de belastingplichtige eigenaar ontvangt een lastenverlichting van 10,00;

* de belastingplichtige gebruiker ontvangt een lastenverlichting van 7,00.

De totale lastenverlichting komt daarmee uit op 17,00. De totale opbrengst van de rioolheffing wordt geschat op circa 1.206.000,- per jaar voor het jaar 2010. Vezeldoekjes in riool