Bedrijfsleven: geen uitsluiting partijen in Rotterdam

09/03/2010 17:01

VNO-NCW WEST

ROTTERDAM, 9 MAART 2010 - De EDBR, VNO-NCW Rotterdam en Deltalinqs roepen politiek Rotterdam op over eigen schaduw heen te stappen: 'Uitsluiting partijen leidt tot tweedeling in de stad'

De organisaties roepen de stedelijke politieke partijen op over hun eigen schaduw heen te stappen. De resolute uitsluiting van partijen direct na de stembusuitslag van 3 maart leidt mogelijk tot een langdurige tweedeling in de stad. Dat is slecht voor het bestrijden van de economische crisis. De komende vier jaar moet ernstig bezuinigd worden en staat de rol van de lokale overheid onder druk. Over belangrijke dossiers moet met 'Den Haag' onderhandeld worden. Daarom heeft Rotterdam juist nu - en liefst zo snel mogelijk - een brede, stevige en stabiele coalitie nodig.

Het is desastreus als de tweedeling van de Rotterdamse samenleving verder toeneemt omdat de politieke leiders niet bereid zijn over hun eigen schaduw heen te stappen. "Van echte leiders mag verwacht worden dat ze het goede voorbeeld geven".

De maatschappelijke organisaties erkennen dat er met name op het gebied van integratie en openbare orde verschillen bestaan tussen de verschillende politieke partijen maar op de beleidsterreinen van economie en onderwijs zijn de overeenkomsten opvallender dan de verschillen. Nu investeren in de economie is sociaal beleid van morgen. De organisaties roepen alle partijen op om daar samen de schouders onder te zetten.

Rotterdam is altijd sterker geworden door strijd. Maar interne politieke strijd werkt verlammend op de stedelijke economische en sociale ontwikkeling. In Rotterdam is een lange traditie waarin politiek, ondernemers en maatschappelijke organisaties samenwerken aan de stedelijke ontwikkeling. Die traditie dreigt nu vergeten te worden. Rotterdam heeft behoefte aan het wenkend perspectief van een betere economie. Alleen zo ontstaat een stabiele, veilige en sociale samenleving.

Als Rotterdam in staat is de tweedeling te keren dan creëert de stad een voorbeeld dat niet alleen landelijk betekenis heeft maar ook internationaal zal aanspreken.





www.vno-ncwwest.nl