Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Beelden die zich laten lezen als een streepjescode

Publicatiedatum : 9 maart 2010

Christian Laret is een ondertussen gekende kunstenaar die al sinds 1962 vanuit Amsterdam werkt, maar wiens wortels in Frankrijk liggen. In Parijs om precies te zijn, daar is hij geboren en getogen. Christian is opgeleid aan de prestigieuze Ecole Nationale Supérieure des Arts Décoratifs (ENSAD) en studeerde daar onder andere monumentale kunst bij Marcel Gromaire. De liefde bracht hem naar Nederland en daar werkte hij vele jaren als fotograaf en ontwerper samen met architecten en bedrijven. Naast zijn werk bleef hij als beeldend kunstenaar actief en exposeerde in binnen- en buitenland.

Laret ontwikkelde een scherp oog voor landschappen in het algemeen. Hij doorgrondde zowel de achter- als de ondergrond zou je kunnen zeggen. Land én water boeien hem en vooral de combinatie van deze twee elementen brengen het beste in Laret naar boven. Hij spreekt hun taal en legt dat vast in beelden. Beelden die zo eenvoudig tonen als de materie zelf. Zijn persoonlijke toets laat die beelden soms lezen als een streepjescode. Via de code van Laret spreekt de materie tot de toeschouwer. Het is een simpele en universele taal, die bij iedereen die even stil wil staan binnendringt. Als het water.

Met het oog op de kerntaak van het hoogheemraadschap stelde Christian een internationale reis van het water samen, waaruit blijkt dat water landen en volken bindt. Via rots- en zandige kusten, langs havens, door kanalen en (en passant) langs gemalen. Deze reis in beelden gaat van Bretagne naar Texel en keert via kanalen terug naar Parijs. Over water leggen de beelden een lange reis af, die echter overzichtelijk en aangenaam wordt door de uitgekiende samenstelling. 'Over Water' is dan ook de titel van deze tentoonstelling van schilderijen en aquarellen van Christian Laret. Of zoals de Fransen zeggen: 'Au fil de l'eau'. Een tentoonstelling die u zich beslist niet moet onthouden, want het werk van Laret leert u àlles (maar dan ook alles) over water.

U bent van harte uitgenodigd de tentoonstelling in de foyer van het oude Gemeenlandshuis aan de Schepenmakersdijk 16 in Edam te komen bekijken. Dat kan tot en met 17 mei op werkdagen van 9 tot 16 uur. De medewerkers van de receptie helpen u desgevraagd verder.