Gemeente Capelle a/d IJssel

Intensieve controle op bijstandsfraude

Elk jaar controleren we of bijstandsklanten terecht een uitkering ontvangen.

Elk jaar controleren we of bijstandsklanten terecht een uitkering ontvangen. Dit is om fraude met bijstand te voorkomen en aan te pakken. Dit gebeurt via een themacontrole.

Themacontrole

Dit jaar letten we speciaal op de klanten die de afgelopen vijf jaar geen langdurigheidstoeslag hebben aangevraagd en ook geen bijzondere bijstand in de afgelopen drie jaar. Het onderzoek loopt van april 2010 tot juli 2010.

Als het eerste onderzoek geen enkele aanwijzing voor fraude oplevert, krijgt de klant een uitnodiging voor een voorlichtingsgesprek. In dit gesprek geeft een medewerker informatie over bijzondere bijstand, de langdurigheidstoeslag en andere voorzieningen. Hij is niet verplicht om op dit gesprek te komen.

Alleen als het onderzoek hiertoe aanleiding geeft, doen we verder onderzoek bij de klant. Hij krijgt dan een uitnodiging voor een controlegesprek, waarbij hij ook bepaalde gegevens moet overleggen.

Melden van fraude

Als u denkt dat iemand fraudeert met een bijstandsuitkering, kunt u een brief sturen aan Bijzonder Onderzoek van de afdeling Sociale Zaken, Antwoordnummer 2, 2900 VB Capelle aan den IJssel.

U kunt ook met Bijzonder Onderzoek bellen via nummer (010) 2848406. Dit kan eventueel anoniem.

Zij behandelen uw informatie zeer zorgvuldig en strikt vertrouwelijk.

Meer informatie

Als u nog vragen heeft, kunt u op werkdagen tussen 8.00 en 12.00 uur bellen met de informatielijn van de afdeling Sociale Zaken, telefoonnummer (010) 2848457.