Provincie Utrecht

Vaart achter onderhoud provinciale wegen

9-3-2010 -

Investeringsimpuls Utrechtse economie

Het versneld uitvoeren van onderhoud aan provinciale wegen is een van de maatregelen die de provincie Utrecht treft om extra te investeren in de economie. Al het onderhoud dat tot en met 2013 op de rol staat,wordt nog dit jaar uitgevoerd. Hiermee levert de provincie een bijdrage aan de bestrijding van de economische crisis.

Reactie op kredietcrisis
In de tweede helft van 2008 ontwikkelde de kredietcrisis zich tot een ernstige economische recessie. Ook de provincie Utrecht werd hierdoor getroffen. Om een bijdrage te leveren aan de bestrijding van de crisis heeft het bestuur van de provincie in 2009 een versnellingsagenda vastgesteld met maatregelen die een positief effect hebben op de Utrechtse economie. De maatregelen voor het versnelde onderhoud aan wegen en vaarwegen zijn nu concreet uitgewerkt en gereed voor uitvoering.

Groot onderhoud in snelkookpan
Met de maatregelen wordt circa 60 kilometer provinciale weg versneld aangepakt. Als deze 60 kilometer in 2010 een grote opknapbeurt hebben gehad, betekent dit dat er in de jaren 2011 t/m 2013 geen groot onderhoud meer hoeft plaats te vinden op het provinciale wegennet (totaal ca. 300 kilometer).

De onderhoudsmaatregelen bestaan hoofdzakelijk uit
* Het rijbaanbreed wegfrezen van het oude asfalt en dit vervangen door nieuw asfalt;

* Wegfrezen van asfalt ter plaatse van scheuren en craquelé en opnieuw vullen;

* Aanbrengen asfaltwapening (tussen de asfaltlagen, ter ondersteuning);

* Aanbrengen nieuwe markering.

Werk met werk maken
De maatregelen zijn ontworpen op een levensduur van 10 jaar en zullen worden uitgevoerd op diverse wegvakken op onder meer de N199, N204, N225, N227, N233 en de N405. Ook zullen bepaalde werkzaamheden tegelijkertijd met het onderhoud worden meegenomen onder het motto `werk met werk maken'. Het gaat daarbij om het verbreden van de N228, de N416 en de N484, het aanbrengen van bermverharding op diverse wegvakken en kleine aanpassingen aan enkele kruispunten.

Kosten
De kosten van uitvoering van de maatregelen bedragen EUR 11,5 miljoen euro waarvan EUR 7,5 miljoen naar voren wordt gehaald.

Meer informatie: Clara van Foreest, telefoon 030-2583319