Gemeente Overbetuwe


Start werkzaamheden wegverbreding A50

---

Rijkswaterstaat is half februari gestart met werkzaamheden voor de wegverbreding van de A50 tussen Valburg en Grijsoord in beide richtingen. Deze werkzaamheden zijn voorbereidingen om in de zomer van dit jaar daadwerkelijk met de wegverbreding aan de slag te kunnen.

Traject Valburg - Grijsoord

Als eerste zijn de werkzaamheden aan de kabels en leidingen gepland. Dit is nodig voor het realiseren van een nieuw systeem voor dynamisch verkeersmanagement, zoals matrixborden en informatiepanelen boven de weg. Dit systeem ondersteunt de doorstroming van het verkeer en de veiligheid van zowel de weggebruiker als de wegwerkers, tijdens het werk in uitvoering en de periode daarna.
Om de kabels en leidingen te kunnen (ver)leggen, is het nodig om op sommige delen van het traject bomen te kappen. Deze werkzaamheden zijn afgestemd met het ministerie van LNV (Dienst Landelijk Gebied). Met het tijdstip is rekening gehouden met de start van het broedseizoen.
De hinder van bovengenoemde werkzaamheden proberen we, voor zowel de omgeving als de weggebruiker, minimaal te houden.

Verbreding A50 Valburg - Grijsoord

De A50 tussen knooppunt Valburg en knooppunt Grijsoord wordt in beide richtingen verbreed van 2 x 2 rijstroken naar 2 x 3 rijstroken. De verbreding is nodig om het verkeer op de steeds drukkere weg de komende jaren beter te laten doorstromen. Er komen extra geluidsschermen en nieuw (stiller) asfalt. Een nieuw ecoduct verbindt straks de Doorwerthse heide met de Wolfhezerheide. Volgens planning is deze wegverbreding het tweede kwartaal van 2011 gereed.

Herstelwerkzaamheden asfalt

Door het weer van de afgelopen maanden is ook op het traject A50 Valburg â Grijsoord schade aan het wegdek ontstaan. Rijkswaterstaat voert de komende week, afhankelijk van de weersomstandigheden, in de nachtelijke uren herstelwerkzaamheden aan het asfalt uit. Deze werkzaamheden veroorzaken nauwelijks hinder en staan los van het wegverbredingsproject.

Traject Ewijk â Valburg

In het weekeinde van vrijdag 26 februari 22.00 uur tot maandag 1 maart 05.00 uur zijn werkzaamheden aan de A50 uitgevoerd. Dit gebeurde ter hoogte van de brug over de Waal bij Ewijk. Deze onderhoudswerkzaamheden zijn nodig om de brug over de Waal tot de renovatie in 2013 in goede staat te houden. Tijdens deze werkzaamheden zijn twee rijbanen in beide richtingen verschoven en versmald.

Renovatie bruggen

De Waalbrug bij Ewijk in de A50 maakt onderdeel uit van het project renovatie bruggen. Binnen dit project renoveert Rijkswaterstaat de komende jaren 14 stalen bruggen. Renovatie is nodig omdat meer en zwaarder (vracht)verkeer van de bruggen gebruik maakt dan voorzien. Door renovatie kan het verkeer de komende 30 jaar op een veilige manier van de bruggen gebruik blijven maken.
De brug bij Ewijk wordt in 2013 gerenoveerd. Dit betekent dat deze brug tijdelijk buiten gebruik is. Tot deze renovatie plaatsvindt, wordt de conditie van de brug gemonitord, geïnspecteerd en vinden onderhoudswerkzaamheden plaats.

Wanneer vinden de werkzaamheden plaats?

Gedurende het tweede kwartaal van 2010 worden zes weekenden onderhoudswerkzaamheden aan de A50, ter hoogte van de brug bij Ewijk, uitgevoerd.

Toekomstige verbreding A50 Ewijk â Valburg en extra brug over de Waal

Rijkswaterstaat bereidt voor het weggedeelte A50 Ewijk â Valburg een verbreding van de weg voor. In beide richtingen wordt de weg verbreed van 2x2 naar 2x4 rijstroken. Ook komt er een vluchtstrook in beide richtingen (de aanwezige spitsstrook op de oostelijke rijbaan komt hiermee te vervallen). Ten westen van de bestaande brug, komt er een extra brug. Daarnaast worden de knooppunten Ewijk en Valburg aangepast.
Het Tracébesluit (TB) is deze week getekend. Op korte termijn kan gestart worden met de voorbereidende werkzaamheden. Als eerste wordt gewerkt aan de realisatie van de extra Waalbrug. Als deze klaar is (2013), gaat het verkeer over de extra brug en is de bestaande brug buiten gebruik. Deze (bestaande) brug wordt dan gerenoveerd en kan er tijdelijk geen verkeer overheen. In 2014 is alles gereed. Wanneer alles gereed is, is de doorstroming van het verkeer verbeterd. Ook is dan de bereikbaarheid van de regio verbeterd.

Informatie

Voor meer informatie kunt u bellen naar de publiekslijn van Rijkswaterstaat, via 0800 â 8002. Ook op de website van de gemeente is informatie te vinden over de werkzaamheden aan de A50.