ChristenUnie


Peter van Dalen wijst Roma op eigen verantwoordelijkheid

Peter van Dalen wijst Roma op eigen verantwoordelijkheid

Peter van Dalen _MG_2757 dinsdag 09 maart 2010 17:43 In het debat over de komende Tweede Europese Roma Top in Spanje werd terecht gewezen op de wijdverspreide discriminatie van de Roma. Europees geld kan worden ingezet bij de bestrijding van discriminatie, armoede en sociale wantoestanden. Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) heeft echter zowel de Roma, als de Europese lidstaten op hun eigen verantwoordelijkheid gewezen: ,,Europees geld kan en mag hooguit dienen voor een steuntje in de rug."

De laatste jaren gaat er steeds meer Europees geld naar de bestrijding van armoede onder de Roma. Er zijn al honderden miljoenen euro's rechtstreeks aan deze armoedebestrijdingsprojecten uitgegeven. Daarnaast gaat er via de Europese structuur- en cohesiefondsen ook nog eens geld naar algemene projecten voor armoedebestrijding, verbetering van onderwijs, huisvesting en dergelijke, waarvan een deel bij projecten voor de Roma terecht komt. Europarlementariër Van Dalen is voorstander van deze hulp, ,,mits er een goede strategie komt en wordt gecontroleerd of het geld ook echt terecht komt bij de mensen die het nodig hebben." Wat hem betreft is prioriteit nummer één het onderwijs aan de Roma kinderen.

Eigen verantwoordelijkheid Roma

Daarnaast wees Van Dalen de Roma op hun eigen verantwoordelijkheid: ,,Ik vind het niet goed dat veel van de Roma in een slachtofferrol blijven hangen. Ze zullen ook zelf actie moeten ondernemen om de vele misstanden in hun gemeenschappen aan te pakken." De gegeven hulp kan namelijk veel effectiever worden ingezet als de Roma zelf de schouders eronder zetten en met meer initiatieven komen om de achterstanden op gebieden zoals onderwijs, huisvesting, werkgelegenheid en gezondheidszorg weg te werken.

Ondersteuning lidstaten

Van Dalen maakte ook duidelijk dat de invloed van Europees geld en regelgeving beperkt is: ,,Uiteindelijk zullen de lidstaten, waar de Roma vaak al vele generaties wonen, het voortouw moeten nemen om in eigen land het vraagstuk van de Roma-integratie op te pakken." Het gaat hier namelijk niet in de eerste plaats om een politieke of financiële kwestie, maar vooral om een maatschappelijk vraagstuk.