Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Datum 9 maart 2010

antwoorden op kamervragen over abortusklinieken Amsterdam

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Van Gerven (SP) over abortusklinieken Amsterdam (2010Z04140).

Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink





Antwoorden op Kamervragen van het Kamerlid Van Gerven over abortusklinieken Amsterdam.
(2010Z04140)


1
Hoe lang kan de weggevallen capaciteit van de gesloten abortuskliniek ACSG/MR70 worden overgenomen door de klinieken in de buurt?


2
Garandeert u de continuïteit van de abortuszorg in Amsterdam? Op welke manier gaat u dat vormgeven?

Antwoord 1 en 2
De extra capaciteit die nodig is omdat ACSG/MR70 per 1 maart is gesloten, zal worden geleverd door de Dr. Frans Wong kliniek, de kliniek in Heemstede en de kliniek in Leiden. Hiermee wordt de continuïteit van abortus in de regio Amsterdam gewaarborgd. Deze klinieken hebben aangegeven bereid te zijn één dag per week extra open te gaan. Het College Sanering Zorginstellingen (CSZ) zal deze extra opvang monitoren tot alle procedures met de nieuwe stichting in het Slotervaartziekenhuis zijn afgerond. Hoe lang het zal duren tot de nieuwe stichting operationeel is, is niet duidelijk. Zie voor verdere beantwoording de eerder toegezonden rapportage van het CSZ.


3
Is het waar dat het AMC zijn voorraad donorsperma inmiddels heeft weggehaald uit de gesloten kliniek ACSG/MR70? Is het juist dat het AMC niets voelt voor het overbrengen van de KID activiteiten naar het commerciële Slotervaartziekenhuis? Wat is uw oordeel hierover?

Antwoord 3
Het Slotervaartziekenhuis en het AMC zijn met elkaar in gesprek. Ik wacht de uitkomst af.


4
Staat het vast dat de stichting SeZoz de opvolger zal worden van ACSG/MR70? Zijn er zaken die vergunningverlening in de weg zouden kunnen staan? Zo ja, welke?

Antwoord 4
De vergunningaanvraag van Stichting SeZoz wordt op dit moment beoordeeld door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Ik wil niet vooruitlopen op het oordeel van de Inspectie.


5
Bent u op de hoogte van de vergunningsaanvraag die de stichting Stisan heeft gedaan om een abortuskliniek te openen in het pand waar vorige week ACSG/MR70 nog actief was? Wat is de status van deze aanvraag? Heeft het ministerie van VWS een rol gespeeld in deze aanvraag?

Antwoord 5
De aanvraag van Stisan is mij bekend. Het College voor Zorgverzekeringen (CvZ) beoordeelt de aanvraag momenteel op financiële haalbaarheid. VWS heeft desgevraagd aan Stisan aangegeven dat het de organisatie vrij staat een aanvraag in te dienen.






6
Is het denkbaar dat niet de stichting SeZoz, maar Stisan de vergunning krijgt om een abortuskliniek in Amsterdam te openen? Is het denkbaar dat beiden een vergunning krijgen?

6
Als een vergunningaanvraag door de IGZ positief wordt beoordeeld dan zijn er voor VWS geen moverende redenen een vergunningaanvraag te weigeren. Het is dus mogelijk dat beide een vergunning krijgen. Of beide klinieken vervolgens ook voor subsidie in aanmerking komen, is een gescheiden traject. Een subsidieaanvraag wordt door het CvZ beoordeeld.


7
Bent u bereid ACSG/MR70 direct te heropenen met het voormalige personeel, om continuïteit in hulpverlening te waarborgen en in samenwerking met dit personeel naar een goede lange termijnoplossing te zoeken? Zo nee, waarom niet?

Nee. Het is vanaf december 2009 duidelijk geweest dat de stichting ACSG/MR70 zou worden afgebouwd en zou ophouden te bestaan. Van heropening kan dan ook geen sprake zijn. De continuïteit van de abortushulpverlening wordt op een andere manier gewaarborgd en hiervoor verwijs ik u naar mijn eerder aan de Kamer toegezonden informatie.


8
Wilt u deze vragen beantwoorden vóór aanstaande dinsdag 9 maart 12.00 uur?

8
Ja.






---- --