Provincie Overijssel

Bakhuisbuddy's voor tieners


9 maart 2010

Over drie jaar moet de helft van de Overijsselse kinderen die niet meer thuis kunnen wonen terechtkunnen in een pleeggezin in plaats van een leefgroep. In opdracht van de provincie Overijssel maakt Pleegzorgadvies Nederland hiervoor een plan.

Tieners die niet meer thuis kunnen wonen, horen zoveel mogelijk in een pleeggezin en niet in een leefgroep van een jeugdzorginstelling zoals in Nederland nu het geval is. Gedeputeerde Gert Ranter maakt zich sterk om te zorgen dat ook deze kinderen toch kunnen opgroeien in een gezin.

Bakhuisbuddy's

Samen met de zorgaanbieders, Bureau Jeugdzorg Overijssel, pleegouders en jongeren zelf, brengt Pleegzorgadvies Nederland in kaart wat er nodig is om pleegzorg voor tieners te regelen. Gedeputeerde Ranter verwacht na de zomer de eerste pleegzorgplaatsen voor tieners in Overijssel te kunnen aanbieden. De eerste 25 plaatsen worden binnenkort ingekocht bij de zorgaanbieders. De provincie ziet daarbij ook mogelijkheden voor zogenoemde `bakhuisbuddy's: dit zijn kleine huisjes/gebouwen op boerenerven of woonerven waar de tiener zelfstandig woont onder toezicht van de pleegouders die in het hoofdgebouw wonen.

Zelfstandigheidstraining

In Nederland worden jonge kinderen (tot ongeveer 12 jaar) die niet meer thuis kunnen wonen, opgevangen in pleeggezinnen. Dit in tegenstelling tot tieners die in de meeste gevallen terechtkomen in leefgroepen. Zij volgen dan op 16/17-jarige leeftijd een zelfstandigheidstraining voordat ze op 18-jarige- leeftijd op zichzelf gaan wonen. De kinderen missen in die jaren een gezinssituatie en staan er op 18-jarige leeftijd alleen voor, vaak zonder een groot sociaal netwerk.

Sociaal netwerk

Ranter vindt dat alle kinderen zoveel mogelijk in een (pleeg)gezin moeten kunnen opgroeien. In het buitenland is dat ook het geval. Ranter: "Het grote voordeel is dat de kinderen kunnen opgroeien in een gezinssituatie. Vandaaruit nemen zij ervaringen mee voor hun verdere leven. Bovendien kunnen zij in het pleegezin een sociaal netwerk opbouwen en zo een eigen kracht ontwikkelen, waarop zij ook na hun 18e jaar kunnen terugvallen".

Pleegzorg voor pubers vereist een andere en bijzondere inzet, vooral van de pleegouders, maar ook van de zorgaanbieders. Pleegzorgadvies Nederland onderzoekt nu hoe dat het beste geregeld kan worden.