Ingezonden persbericht


Persbericht
Amsterdam, 5 maart 2010

Heropening woonzorgcentrum De Rietvinck &

start Het Rietvinck College met het ROC van Amsterdam

Op dinsdag 9 maart 2010 verricht mevrouw Jet Bussemaker, voormalig staatssecretaris VWS, samen met twee studenten en een bewoner de officiële openingshandeling van woonzorgcentrum De Rietvinck. Tegelijkertijd wordt het startsein gegeven voor Het Rietvinck College, 'de school met de oudste leraren van Nederland'.

Woonzorgcentrum De Rietvinck in de Jordaan kwam in november 2009 weer tot leven na een uitgebreide verbouwing van veertien maanden. De 68 bewoners namen hun intrek in ruime appartementen met eigen badkamer. De architect gaf het gebouw een extra woonlaag, met repeterende puntgevels die lijken op de pakhuizen van weleer. De kwaliteit en innovatiekracht van de verbouwing leidde er toe dat De Rietvinck is genomineerd voor de Hedy 'd Anconaprijs. Op dinsdag 9 maart 2010 verricht Jet Bussemaker, voormalig staatssecretaris VWS de officiële openingshandeling, samen met een bewoner van De Rietvinck en twee studenten.

Cliënten die in De Rietvinck wonen zijn mensen die door de gevolgen ouderdom, een chronische ziekte of lichamelijke beperking zorg en begeleiding nodig hebben. De Rietvinck, woonzorgcentrum van OsiraGroep, staat open voor mensen van uiteenlopende culturen en achtergronden. Speciale aandacht gaat daarbij uit naar homoseksuele ouderen. De Rietvinck hoopt dat zij binnenkort als eerste woonzorgcentrum in Nederland de zogenaamde 'Roze Loper' krijgt uitgereikt, een keurmerk voor homovriendelijkheid. Verder is inmiddels de oude buurtfunctie weer in ere hersteld, het seniorenrestaurant draait op volle toeren, er is een lounge, een bar met biljart, twee internetcafés, een ontmoetingsruimte, dagverzorging, fysio-fitnessruimte en er zijn behandelkamers voor (para)medici.

Het Rietvinck College

OsiraGroep en ROC van Amsterdam (ROCvA) hebben samen Het Rietvinck College opgericht, 'de school met de oudste leraren van Nederland', een unieke leer- en werkomgeving voor studenten die zich op moderne wijze willen ontwikkelen. In een real life omgeving maken elke dag zo'n dertig studenten in wisselende diensten kennis met alle facetten van een woonzorgcentrum. Vanzelfsprekend onder professionele begeleiding van werk- en opleidingscoaches en een coach van ROCvA die permanent aanwezig is.

Niet alleen leerlingen van de opleidingen Zorg & Welzijn, maar ook van Horeca, Uiterlijke Verzorging, Facilitaire Dienstverlening en Administratie worden in De Rietvinck opgeleid. Het Rietvinck College heeft tachtig leerwerkplekken. Dat biedt uitgelezen kansen voor de studenten en tal van mogelijkheden voor cliënten. De studenten kunnen activiteiten organiseren en persoonlijke wensen van cliënten in vervulling doen gaan.

In De Rietvinck is het klassieke 'klinische zorgmodel' vervangen door een vraaggericht 'leef- en woonmodel'. De vragen en behoeften van de cliënten gaan dus bepalen wat het centrum voor hen doet. De Rietvinck garandeert hiermee een hoger kwaliteitsniveau van zorg, vergelijkbaar met een hoog niveau in de hotelsector. De studenten leren zich beter te oriënteren op de behoeften van anderen. Samen met de werkcoaches combineren ze deze behoeften met hun eigen leerdoelen én de opleidingseisen van het ROC van Amsterdam.

Diversiteit heeft in De Rietvinck een bijzondere dimensie. Ouderen met bijvoorbeeld dementie of een CVA leven naast het jonge studentenpersoneel. Qua generatie, cultuur en achtergrond is de verscheidenheid groot.

Adresgegevens

Woonzorgcentrum De Rietvinck & Het Rietvinck College

Vinkenstraat 185

1013 JR Amsterdam

T (020) 756 37 00