Ingezonden persbericht


Talkshow met gasten, discussies en live muziek rechtstreeks vanuit OBA (Openbare Bibliotheek) in Amsterdam.

Dinsdag 9 maart van 19.00-21.00 uur radio 5.
Presentatie: Abdellah Dami

Hoofdgast, journalist en schrijfster Renate van der Zee, werkt voor verschillende tijdschriften en kranten. Zij weet als geen ander door te dringen tot de vaak nog onontgonnen domeinen van diverse gemeenschappen die voor anderen verborgen blijven. Ook in haar nieuwe boek Een meisje voor dag en nacht; Een Marokkaanse vrouw rekent af met haar jeugd brengt zij een geschiedenis naar buiten waar alle betrokkenen liever over zwijgen: incest.

Voor de rubriek de Islamitische canon kiest Sinan Efe, artistiek leider van het Amsterdam Turks Filmfestival, de openingsfilm Lost Songs of Anatolia van Nezih Ünen. Deze historische muziekdocumentaire is een verbluffend feest voor oog en oor.

In de Kwestie van de Week zal arabist Jan Jaap de Ruiter een actueel thema dat speelt in de islamitische wereld onder de loep nemen.

De Iraanse schrijfster Chahdortt Djavann was vorige week in het land om haar nieuwste boek De Zwijgster te promoten. Het boek is een aanklacht tegen het bewind van Iran dat vrouwen de mond snoert. Vertaalster Carolien Steenbergen licht de schrijnende situatie toe waarin Iraanse vrouwen onder dit regime verkeren.

'Twintig maanden knettergek' was haar debuut. Ex-minister van Integratie Ella Vogelaar heeft de smaak van het schrijven te pakken. In haar nieuwe boek 'De verborgen kracht van migrantenvrouwen' benadrukt zij dat migrantenvrouwen niet langer gezien moeten worden als machteloze slachtoffers van cultuur en religie.

Escaping Tel Aviv (Welad Ela'am) is een Egyptische kaskraker van Sherif Arafa. Deze spionagethriller draait vanaf medio maart in de bioscopen in Nederland. De Egyptische moslima Salwa lijkt gelukkig tot zij ontdekt dat haar man niet alleen joods is, maar ook een spion voor de Israëlische geheime dienst. Noesa den Hartog (Arabic Film Distribution) gaat in op het controversiële karakter van de film.

Live muziek: De Haagse vrouwenband Nica. Nicole Hermans en Caroline Millenaar-Vieregge zijn de band gestart. Aanstormend drumtalent Sarah Lavinia is de stuwende motor in het geheel. Het resultaat is warme soulvolle muziek.

OBA Live: elke werkdag van 19.00-21.00 uur (afwisselend verzorgd door LLink, NMO/NIO, IKON en HUMAN). Actuele inhoud: zie website. Ook op televisie te zien via themakanaal Spirit 24. Kijk voor meer informatie en uitzendtijden op de website van Spirit24.