Raad van State


dinsdag 9 maart 2010
10.00 uur
Zitting over de weigering door het dagelijks bestuur van het stadsdeel Amsterdam-Noord om een ligplaatsvergunning te verlenen. De eigenaren van de woonboot 'Luctor et Emergo' willen deze vervangen door de grotere woonboot 'Ganesh' in het Buiten-IJ. Het stadsdeel heeft geweigerd om een vervangende ligplaatsvergunning te verlenen voor de 'Ganesh', omdat dit in strijd zou zijn met het gemeentelijke woonbotenbeleid. Het stadsdeel wil in het Buiten-IJ meer ruimte bieden aan beroepsvaart. Het is daarom niet wenselijk om grotere woonboten in het Buiten-IJ toe te staan, aldus het stadsdeel. De eigenaren van de 'Luctor et Emergo' zijn het hier niet mee eens. Volgens hen heeft het stadsdeel de afgelopen jaren aan meerdere, langere, woonboten een ligplaatsvergunning verleend, en zou het stadsdeel daarom ook aan hen een vergunning moeten geven. Daarom komen zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Amsterdam verklaarde in augustus 2009 een eerder beroep van de eigenaren ongegrond. (zaaknummer 200907174/1)
Zitting over het toewijzingsbesluit broeikasgasemissierechten van de ministers van VROM en Economische Zaken. In dit besluit zijn CO2-emissierechten toegekend aan een nieuwe warmtekrachtcentrale aan de Corkstraat in Rotterdam. Volgens het bedrijf heeft de minister echter te weinig emissierechten toegekend. Zo is het bedrijf eerder met de productie gestart dan de ministers denken en hadden daarom ook meer emissierechten toegekend moeten worden. Ook zijn de emissierechten verkeerd berekend. Daarom is het bedrijf tegen het besluit in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Raad van State heeft in 2009 een aantal uitspraken gedaan over het nationaal toewijzingsbesluit
broeikasgasemissierechten. Zie bijvoorbeeld de uitspraak van 20 oktober 2009 met zaaknummer 200909472/2, die te vinden is op de site. In het nationaal toewijzingsbesluit zijn voor de periode 2008-2012 broeikasgasemissierechten toegewezen aan bedrijven in de zware industrie en andere sectoren zoals ziekenhuizen en elektriciteitsbedrijven. De zaak die vandaag op zitting komt gaat over een nieuw bedrijf, dat dus niet eerder emissierechten kreeg bij het toewijzingsbesluit 2008-2012. Voor dit bedrijf is daarom een individueel besluit genomen. Zie ook de zaak die de Raad van State om 11.00 uur behandelt. Die zaak gaat over een ander toewijzingsbesluit voor emissierechten. (zaaknummer 200904149/1)
Zitting over het toewijzingsbesluit broeikasgasemissierechten van de ministers van VROM en Economische Zaken. In dit besluit zijn N2O-emissierechten toegekend aan een bedrijf uit Sluiskil dat kunstmest produceert. Volgens het bedrijf heeft de minister te weinig emissierechten toegekend. Er zou geen rekening zijn gehouden met de uitbreiding van de productie van salpeterzuur. Door de uitbreiding wordt meer N2O geproduceerd en is er een grotere behoefte aan emissierechten. Het bedrijf is daarom in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Raad van State heeft in 2009 een aantal uitspraken gedaan over het nationaal toewijzingsbesluit broeikasgasemissierechten. Zie bijvoorbeeld de uitspraak van 20 oktober 2009 met zaaknummer 200909472/2, die te vinden is op de site. In het nationaal toewijzingsbesluit zijn voor de periode 2008-2012 broeikasgasemissierechten toegewezen aan bedrijven in de zware industrie en andere sectoren zoals ziekenhuizen en elektriciteitsbedrijven. De zaak die vandaag op zitting komt gaat over een uitbreiding van de productie van het bedrijf, welke uitbreiding niet is beoordeeld bij het toewijzingsbesluit 2008-2012. Voor dit bedrijf is daarom een individueel besluit genomen. Zie ook de zaak die de Raad van State om 10.00 uur heeft behandeld. Die zaak ging ook over een toewijzingsbesluit voor emissierechten. (zaaknummer 200904150/1)