Gemeente Zaanstad

08-03-2010
Zaanstad stelt prioriteiten voor handhaving in 2010 vast Inzet is een schone, hele en veilige stad

Het jaarprogramma Handhaving 2010 is door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld. Het is een overzicht van alle toezicht-, en handhavingstaken op het gebied van milieu, ruimtelijke ordening, (bestaande) bouw en openbare ruimte. De gemeente Zaanstad werkt met het programma aan een schone, hele en veilige stad.

Zaanstad heeft in het handhavingprogramma verschillende prioriteiten gesteld voor het komende jaar. De prioriteiten voor 2010 zijn onderverdeeld in zes thema's: bouwen en bestemmingsplannen, brandveiligheid, gebruik en kwaliteit openbare ruimte, openbare orde en evenementen, bedrijven en bodem, en afval-, en afvalwaterlozingen.

Voorbeelden van taken met een hoge prioriteit zijn het toezicht houden en handhaven op de slechte bouwkundige staat (funderingen) en brandveiligheid van bestaande bouwwerken, het verbouwen en slopen zonder vergunning (bijvoorbeeld slopen van pand met asbest). Ook zullen illegale woonschepen en illegale kamerverhuur worden aangepakt. Daarnaast geeft Zaanstad prioriteit aan het toezicht houden op zeer complexe bedrijven en vuurwerkopslagen.

Slimmer en efficiënter
In 2010 gaat de gemeente gebruik maken van slimmere manieren van handhaven. De gemeente laat bijvoorbeeld ondernemers voor de inspectie zelf al controles uitvoeren met behulp van checklisten. Ook worden ondernemers geïnformeerd over de wetgeving. Door hen op deze manier te betrekken bij het toezicht houden, hoeft Handhaving minder hercontroles uit te voeren bij ondernemers die hun zaken goed op orde hebben.

Een schone, hele en veilige stad is ook een eigen verantwoordelijkheid van inwoners. Daarom richt de gemeente zich niet alleen op het stimuleren van meldingen, maar ook op het vergroten van de kennis van regels en de acceptatie van regelgeving met voorlichting en communicatie. Zo wordt bijvoorbeeld bij fietsenoverlast eerst gewaarschuwd voordat gehandhaafd wordt. Mensen kunnen dan hun eigen verantwoordelijkheid nemen door zelf de fiets anders te parkeren.

Een gevolg van de inwerkingtreding van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (WABO) medio 2010, is een verbetering van de dienstverlening op het gebied van wonen, milieu en ruimte verbetering. Men kan voortaan terecht bij één loket en er is één procedure, één integrale vergunning en één bevoegd gezag. De verbetering van dienstverlening geldt ook voor het houden van toezicht en de handhaving. Ondernemers krijgen na invoering van de wet in beginsel één controlebezoek en ontvangen één brief.

Het jaar 2010 zal ook gebruikt worden om ervaring op te doen met signaaltoezicht binnen de sector Handhaving. Signaaltoezicht houdt in dat de controlerende instanties of afdelingen elkaar informeren over zaken die zij op een bedrijf tegenkomen, óók als die onder bevoegdheid van een andere dienst vallen. Een voorbeeld van signaaltoezicht is dat de milieutoezichthouders bij kleine bedrijven een aantal brandveiligheidsaspecten voor de brandweer meenemen. Hierbij valt te denken aan het controleren van vluchtroutes en aanwezigheid van certificaten.

Leefbaarheid in wijken
Om de leefbaarheid in de wijken te verbeteren zet handhaving zich ook in voor wijkgericht werken. Op basis van verkregen informatie - door bijvoorbeeld metingen en meldingen - krijgt de gemeente een goed beeld van structurele problemen en overtredingen in de stad. Zo kan er gericht toezicht worden gehouden om overlast in een bepaalde wijk aan te pakken.

Zaanstad zal dit jaar in de wijken wederom controleren op afvaldumpingen, fout parkeren, hondenoverlast en campers en caravans in de straat. Op het parkeren van fietsen bij de stations is in 2010 extra toezicht. Zo zullen verkeerd geplaatste fietsen bij de Jan Brassertunnel in Krommenie en Inverdan in Zaandam worden weggehaald. Uiteraard gebeurt dit niet zonder een waarschuwing vooraf.

Om betrokken te blijven bij wijken en de problemen die er spelen zal handhaving in 2010 bovendien vertegenwoordigd zijn bij alle wijkschouwen. Er worden bovendien handhavingdagen georganiseerd. Ieder kwartaal wordt een wijk uitgekozen, waar de sector samen met de politie en andere handhavende instanties controleert op allerlei overtredingen in de wijk.

Voorkomen en beperken overtredingen
Handhaving heeft als taak schade, overlast of hinder en gevaar voor burgers, bedrijven en instanties te beperken door toezicht te houden en in te grijpen wanneer overtredingen worden begaan. Tegelijkertijd wil de gemeente overtredingen beperken en voorkomen door bewoners en bedrijven voorlichting te geven over de geldende wetgeving en te informeren over de op handen zijnde acties.