Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 9 maart 2010

Nederlandse bedrijfsleven - behalve bouw - in herstel voor einde zomer

ABN AMRO SectorScope overwegend optimistisch

Het Economisch Bureau van ABN AMRO voorspelt dat het Nederlandse bedrijfsleven, uitgezonderd de Bouw, voor eind september 2010 in herstel zal zijn. Voor de Industrie, Transport en Logisitiek en de Zakelijke dienstverlening verloopt het herstel langzaam maar gestaag. Voor de sectoren Retail, Horeca en de Voedings- en Genotmiddelenindustrie blijven de sector economen voorzichtig. Dit blijkt uit de derde editie van ABN AMRO's kwartaalrapport, de SectorScope, die vandaag verschijnt.

Voor het tweede opeenvolgende kwartaal laat de SectorScope een duidelijke verbetering zien. Investeringsgoederen, Metaal en Chemie en de Autobranche vertonen al daadwerkelijk herstel, terwijl voor de overige sectoren het herstel de komende maanden zal worden bereikt.

Consument cruciaal voor herstel
Jacques van de Wal, Hoofd Sector Research, houdt wel een slag om de arm voor direct consument gerelateerde sectoren als Retail, Horeca en de Voedingsmiddelenindustrie. "In de detailhandel houdt de consument de hand op de knip. Zeker met de nog oplopende werkloosheid is dit een hardnekkig fenomeen. In de Horeca worstelt men vooral aan de bovenkant van de markt met het gebrek aan buitenlandse toeristen en een afname van de zakelijke bestedingen. In het lagere segment van de Horeca zijn de perspectieven duidelijk beter." Opvallend is dat de sterk van consumenten afhankelijke autobranche wel al in herstel is. Van de Wal schrijft dit toe aan het wel ongekend diepe dal waarmee de branche is geconfronteerd. "Er is sprake geweest van uitgestelde vraag, zowel bij de verkoop van nieuwe personenauto's als in het onderhoud. Over de nieuwverkopen is ABN AMRO gematigd optimistisch. Wij verwachten een groei van 5 tot 10%, wat neerkomt op een verkoop van circa 420.000 personenauto's."

Lichtpuntjes in Transport en Logistiek
Ook de sector Transport en Logistiek komt uit een diep dal. De omzet stabiliseert zich, maar Van de Wal ziet wel lichtpuntjes. "De laatste twee maanden van 2009 is de wereldhandel behoorlijk aangetrokken. De industriële productie deed dat al eerder in de tweede helft van 2009. Hier hebben een aantal vervoersmodaliteiten van kunnen profiteren." Daarentegen blijft overcapaciteit zwaar op de tarieven drukken en daarmee op de omzetten en marges. Toch lijkt het dal bereikt te zijn en kan de klim omhoog beginnen.

Probleemsector
De probleemsector blijft Bouw en Vastgoed. ABN AMRO ziet deze sector als enige niet herstellen in 2010. Pas in 2011 zal de bouwproductie haar dieptepunt bereiken. Van daaruit wacht een lange weg naar boven. De Hout- en Bouwmaterialenindustrie zal wel al licht herstellen in het 2e kwartaal van 2010, maar dit is vooral te danken aan een fors afgebouwde voorraadpositie. Bij de duurzaamheid van dit herstel kunnen daarom vraagtekens worden gesteld.

Over de ABN AMRO SectorScope
ABN AMRO is een belangrijke speler in de zakelijke dienstverlening. De bank wil het haar klanten mogelijk maken om beter te ondernemen. De SectorScope bepaald voor tien sectoren per kwartaal de positie in hun eigen cyclus. Ook wordt aangegeven hoe de sectoren ten opzichte van elkaar zijn gepositioneerd en geeft het een voorspelling waar sectoren zich over drie tot zes maanden in hun cyclus zullen bevinden. De analyseresultaten worden gratis ter beschikking gesteld.

Noot voor de redactie,