Provincie Noord-Brabant

In bijgaand persbericht was een foutief telefoonnummer opgenomen. Het goede moet zijn: 073-6808817.


|Datum         |
|9 maart 2010  |
|Nummer        |
|45            |
Tweedaagse bustour zet industriële monumenten Noord-Brabant in het licht Provincie steunt restauratie achttien industriële monumenten

Van graansilo's tot leerlooierijen; van een station tot een stoomwasserij. Met steun van de provincie Noord-Brabant krijgen achttien historische industriële gebouwen een grondige opknapbeurt. Op 11 en 12 maart gaat een delegatie van de provincie, waaronder gedeputeerde Brigite van Haaften-Harkema, naar nagenoeg alle monumenten. Daar markeert de gedeputeerde symbolisch de start van de werkzaamheden tijdens een feestelijke bijeenkomst.

Oude industriële gebouwen hebben vaak een bijzondere betekenis. Voor veel Brabanders vormen ze 'ijkpunten' in hun leven. Vanwege de ligging, de bouwstijl of de sociale betekenis. Veel van deze oude industriële gebouwen zijn in onbruik geraakt, staan leeg en raken daardoor in verval. Ze maken deel uit van de identiteit van Brabant, daarom wil de provincie een belangrijk deel van dit industriële erfgoed bewaren.

Speerpunten

Het project 'Restauratie van monumenten' is een van de speerpunten van het provinciaal beleid op het gebied van monumentenzorg. Gedeputeerde Van Haaften: "Als provincie willen wij monumenten beschermen. Dat doen we samen met de eigenaren, die zich inzetten voor restauratie van de gebouwen. Zo zorgen wij er gezamenlijk voor dat onze kinderen en kleinkinderen toegang hebben en houden tot onze geschiedenis." De aanpak van de provincie is vooral gericht op het stimuleren van achterstallige restauraties bij Brabantse monumenten. Hierin investeert de provincie in de periode van 2008 tot 2012 circa 50 miljoen euro in Brabantse monumenten.

Feestelijk programma

Tijdens de bustocht van 11 en 12 maart is bij elk monument door de diverse eigenaren een gevarieerd en feestelijk programma georganiseerd, waar het gezelschap korte tijd bij aansluit. Brigite van Haaften: "Met deze bustour willen we op een aansprekende manier de start van de opknapbeurt markeren en onze waardering uitspreken voor de inspanningen van de eigenaren. Het is een eerste stap om het verleden van deze gebouwen nieuw leven in te blazen en ze te behouden voor de generaties na ons."