Ingezonden persbericht


Particuliere autoverkoper onzeker door crisis

Marktplaats auto-onderzoek: autoaanbieder zet beste beentje voor

Emmeloord, 9 maart 2010 - Particuliere autoverkopers zijn bang dat ze hun auto moeilijk kwijtraken vanwege de kredietcrisis. Dat blijkt uit onderzoek van Marktplaats.nl onder 375 respondenten die van plan zijn dit jaar hun auto te verkopen. Bijna een derde van de respondenten is bang door de kredietcrisis een te lage prijs voor de auto te krijgen. Zo'n één op de tien vreest zelfs dat hij of zij de auto helemaal niet verkocht krijgt. Particuliere autoverkopers besteden daarom veel aandacht aan de verkoop van hun wagen.

Grondige voorbereiding en gedegen bezichtiging
De overgrote meerderheid (87%) geeft extra geld uit om de auto goed voor de dag te laten komen. Meer dan de helft wast de auto grondig, 16 procent laat een APK-keuring doen en ruim 7 procent besluit kleine gebreken te laten repareren. Ook tijdens de bezichtiging doet de verkoper zijn of haar best om aan de wensen van de potentiële koper te voldoen. Het gros biedt een testrit aan (70%), ruim de helft (57%) heeft alle onderhoudspapieren bij de hand en veel verkopers (44%) bieden ook een kop koffie aan als extra service voor de geïnteresseerde.

Klantvriendelijkheid
Verkopers treffen deze maatregelen niet alleen uit eigenbelang, maar ook uit klantvriendelijkheid. Ruim 80 procent vindt het belangrijk dat de koper tevreden is met de aankoop. 40 procent trekt het zich bovendien aan als de koper uiteindelijk toch ontevreden is en probeert in dat geval te helpen.

Tips en tricks voor verkoop
"Het is goed om te zien dat particuliere autoverkopers zich zo goed voorbereiden", aldus Dick Gorris, Manager Automotive van Marktplaats.nl. "Zeker omdat uit eerder onderzoek van Marktplaats.nl blijkt dat een onbetrouwbare verkoper de grootste ergernis is van autozoekend Nederland." Gorris heeft nog enkele tips voor de verkoper: "Maak verschillende en goede foto's en wees eerlijk als er schade is aan de auto. Let er bij een bezichtiging op dat de auto fris ruikt en stel bij daadwerkelijke interesse een koopovereenkomst op. Op Marktplaats is een kant-en-klare koopovereenkomst te downloaden. Ook staat er een uitgebreide lijst met tips en tricks voor de verkoop."

Irritaties
Ook al doen verkopers hard hun best potentiële kopers zoveel mogelijk te behagen, soms steken wel irritaties de kop op. De top 3 van irritaties onder autoverkopers:


* Koper kraakt mijn auto af (33%)

* Koper biedt te lage prijs (32%)

* Koper doet alsof hij de auto beter kent dan ik (18%)

Over Marktplaats Auto's
Marktplaats is de grootste autosite van Nederland met het meest actuele aanbod. Maandelijks ontvangt de groep Auto's ruim 1 miljoen unieke bezoekers. Per dag worden er meer dan 5.000 advertenties van zowel particulieren als autobedrijven in deze groep geplaatst. Marktplaats Auto's biedt consumenten veel gratis informatie over elke auto, zoals een check op de kilometerstand, garantie, eigendom, registratie en onderhoud. Daarnaast geeft Marktplaats tips en een checklist om de aankoop of verkoop van een occasion nog eenvoudiger te maken. Dit, in combinatie met de kennis van consumenten, maakt Marktplaats de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs. Marktplaats is gevestigd in Amsterdam en Emmeloord. Kijk voor meer informatie op: www.marktplaats.nl.