Ingezonden persbericht


9 maart 2010

PERSBERICHT

Noordpolder Ossendrecht wordt Natte Natuurparel

Deze week is gestart met de uitvoeringswerkzaamheden van de Noordpolder Ossendrecht. De Noordpolder ligt aan de voet van de Brabantse Wal op de overgang naar het kleigebied in Zeeland. Door deze ligging is er veel hoogteverschil en sterke kwel aanwezig. Deze kwel zorgt voor grote kansen op ontwikkeling van bijzondere grasland- en watervegetaties. Voor de provincie Noord-Brabant zijn deze bijzondere eigenschappen reden geweest om de Noordpolder op te nemen in de Ecologische Hoofdstructuur en aan te wijzen als Natte Natuurparel.

De werkzaamheden richten zich vooralsnog op deelplan 2. Dit is een gebied van ca. 25 ha. dat tot voor kort in agrarisch gebruik is geweest. Het deelgebied is nu volledig in eigendom van Natuurmonumenten. De werkzaamheden zijn gericht op het zo veel mogelijk vasthouden van zowel regen- als kwelwater door het plaatsen van stuwen. Bovendien worden enkele delen geplagd om de kwel nog beter te benutten. Het karakteristieke middeleeuwse slotenpatroon blijft daarbij goed zichtbaar.

Vitaal, mooi en schoon Brabants platteland
Dit project maakt onderdeel uit van de herinrichting van het platteland, ook wel reconstructie genoemd. Op tal van plaatsen komen nieuwe natuurgebieden tot stand, krijgen rivieren de ruimte, blijven dorpen leefbaar en kan landbouw zich ontwikkelen op duurzame locaties. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder de regie van provincie Noord-Brabant. In deze regio zijn zij verenigd in de gebiedscommissie Brabantse Delta.

Het werk wordt gerealiseerd in opdracht de Gebiedscommissie Brabantse Delta en uitgevoerd onder regie van Natuurmonumenten en het Waterschap Brabantse Delta.