Feed21: Samenwerking rond innovatie in de mengvoedersector

09/03/2010 08:30

BEMEFA

Samenwerking rond innovatie in de mengvoedersector: BEMEFA en GEFETEC zetten samen de schouders onder het IWT-project FEED-21!

BEMEFA, de beroepsvereniging van de mengvoederfabrikanten, en GEFETEC, Gent FEed TEchnology Center, een samenwerkingsverband tussen Hogeschool Gent, Universiteit Gent en het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO), werken sinds kort nauw samen aan innovatie in de mengvoedersector en dit in het kader van het IWT-project "Diervoeder voor de 21ste eeuw", meestal kortweg Feed21-project genoemd.

Doel van het Feed21-project is de concurrentiepositie en het imago van de Vlaamse mengvoedersector aan de hand van nieuwe (technologische) ontwikkelingen en innovatie op een duurzame manier versterken. BEMEFA heeft het project ingediend en GEFETEC fungeert, via een samenwerkingsovereenkomst, als wetenschappelijke partner.

De doelgroep van het project bestaat uit leden van BEMEFA en een specifieke deeldoelgroep van het project zijn bedrijven met een maximale jaarcapaciteit van 50.000 ton. Dit zijn een honderdtal bedrijven. De bedrijven uit deze doelgroep worden gekenmerkt door hun familiaal karakter en hoge flexibiliteit. Ze hebben een uitstekende technische kennis en waardevolle ideeën, doch kunnen (o.a. door een kleine personeelsbezetting en geen R&D afdeling) bijstand gebruiken inzake nieuwe (technologische) ontwikkelingen en innovatie.

BEMEFA wil met het FEED21-project haar leden vooral ondersteunen bij informatievergaring en begeleiden bij innovaties en training. In het kader van het project werd een gebruikersgroep samengesteld die een aantal prioritaire thema's voor innovatie heeft opgelijst. Die thema's kunnen gegroepeerd worden in drie rubrieken: "Duurzaamheid en Milieu", "Voedselveiligheid en -Kwaliteit" en "Beheer van Productie-eenheden".

Een aantal van deze thema's zal uitgebreid aan bod komen op een studienamiddag "Innovatief onderzoek in de mengvoedersector" die BEMEFA en GEFETEC vandaag organiseren. Bedoeling is om een aantal mogelijke thema's voor innovatie voor te stellen en hierover feedback te krijgen van de deelnemers zodat dit in samenwerking met GEFETEC kan uitmonden in een innovatietraject.

Voor meer informatie over het Feed21-project verwijzen we naar de rubriek Feed21 op onze website: http://www.bemefa.be/Feed21.aspx

BEMEFA, de Beroepsvereniging van Mengvoederfabrikanten in België, telt 180 leden. Samen vertegenwoordigen zij 99% van de nationale productie. De sector stelt 3000 personen te werk. Met een nationale productie van 6 miljoen ton en een omzet van 2.5 miljard euro is de mengvoederindustrie de belangrijkste toeleverancier van productiemiddelen voor de landbouw.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel