Ingezonden persbericht


LEMNIS LIGHTING VERWERFT 26,2 MILJOEN EURO IN SERIES D-FINANCIERING; BEDRIJF GAAT AFRIKAANSE MARKT OP

Barneveld / San Francisco, 9 maart 2010 - Lemnis Lighting B.V. ("Lemnis Lighting"), specialist in energiezuinige LED-verlichting en bekend van de diverse retrofit LED-lampen onder de merknaam Pharox, maakt bekend dat een consortium 26,2 miljoen euro in het bedrijf investeert. Met dit verworven kapitaal gaat Lemnis Lighting onder andere de uitrol op de Afrikaanse markt ondersteunen.

Lemnis Lighting is een van de snelst groeiende ondernemingen op het gebied van LED-verlichting. De lichtindustrie in 2009 was goed voor een omzet van 60 miljard euro. De sector verandert ingrijpend door de opkomst van LED-technologie. Met meer dan 2,5 miljoen verkochte Pharox-lampen in 2009 is Lemnis een van de grootste spelers in LED-verlichting op de consumentenmarkt.

Lemnis Lighting realiseerde een investering van 26,2 miljoen euro in een series D-financiering die het bedrijf waardeert op 125 miljoen euro. De deelneming is afkomstig van een consortium van reeds bestaande investeerders en daarnaast nieuwe investeerders uit Afrika. Met het nieuwe kapitaal is Lemnis Lighting in staat om zijn toonaangevende portfolio van LED-verlichting uit te breiden. Ook kan het de internationale markpenetratie versnellen en nieuwe innovatieve distributiemodellen uitrollen.

Voor de uitrol van het model in Afrika werkt Lemnis Lighting samen met Afrikaanse partijen die zich richten op het investeren in winstgevende distributie van duurzame producten en diensten die het leven van mensen op het continent verbeteren. Deze investeerders treden ook op als strategische adviseurs bij het uitrollen van het distributiemodel voor LED-verlichting. Lemnis Lighting profiteert van het netwerk van deze investeerders en van hun ervaring en reputatie. Lemnis Lighting verwacht de komende maanden meer details bekend te maken over nieuwe partnerships. Het bedrijf is inmiddels actief in Europa, de Verenigde Staten, India en China.

Remko Gaastra, CEO van Lemnis Lighting, kijkt uit naar samenwerking met de nieuwe aandeelhouders: "Deze investering geeft aan dat Lemnis Lighting de juiste weg heeft gekozen bij het ontwikkelen van opkomende markten, waar energie schaars is en de middelen beperkt. Wij zijn trots op een sterke groep partners, die belangrijke waarde kunnen toevoegen door hun omvangrijke netwerk en expertise in het continent."

Friedwart Barfod, mede-oprichter van moederbrijf Tendris en lid van de board van Lemnis Lighting: "Wij streven er altijd naar om de bedrijfsmodellen van de bedrijven die we starten, te optimaliseren. Een substantieel deel van die optimalisatie bestaat uit het vinden van de juiste partners, die onze visie delen en geloven in de transformatie van industrieën en zelfs van landen. Ik ben erg blij met de nieuwe medeaandeelhouders die onze visie ondersteunen."

###
Over Lemnis Lighting
Lemnis Lighting B.V. is een voorloper in duurzame verlichtingsoplossingen op basis van LED-technologie en won de Technology Pioneer Award 2009 van het World Economic Forum en de 'Lighting Africa' Award van de Wereldbank. In november 2006 introduceerde Lemnis Lighting de eerste LED-lamp die als volwaardige vervanger van de gloeilamp kan worden aangemerkt. Er zijn ook andere producttoepassingen, zoals buitenverlichting en kasverlichting. De oplossingen van Lemnis Lighting worden door consumenten, overheden en media alom erkend als de beste in de verlichtingssector. Lemnis Lighting heeft kantoren in Nederland en in San Francisco. Lemnis Lighting is een dochteronderneming van Tendris Holding. Tendris initieert, ontwikkelt en investeert in bedrijven die zich toeleggen op marktgestuurde, duurzame en milieuvriendelijke oplossingen.




Ingezonden persbericht