Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 9 maart 2010 |


1. Aankoop ecologische hoofdstructuur
Brabant is succesvol met de aankoop van gronden in de ecologische hoofdstructuur. Het gevolg is wel dat het aankoopbudget voor gronden in de ecologische hoofdstructuur onder druk staat en dat vraagt om maatregelen. Het college vraagt de minister van LNV de aankoopplicht voor Brabant op te schorten. Gedeputeerde Staten willen zich met het ministerie van LNV en de maatschappelijke partners beraden op de ontstane situatie, in het zicht van de ambitie om in 2018 de ecologische hoofdstructuur, een samenhangend stelsel van gebieden als ruggengraat van de Brabantse en Nederlandse natuur, veilig te stellen.

2. Natte natuurparels
GS hebben een notitie naar de statencommissie Ruimte en Milieu gestuurd over de begrenzing van beschermingszones rondom natte natuurparels. Dat zijn gebieden die van nature een hoog waterpeil hebben met potentieel grote natuurwaarden. Deze zogenoemde attentiegebieden zijn bedoeld om ingrepen buiten de natte natuurparels te beoordelen op hun effect op deze bijzondere natuurgebieden. De aanwijzing als attentiegebied houdt dus niet in dat zo 'n zone vernat.

3. Goedkope bus krijgt reiziger niet uit auto
De proeven met goedkoop openbaar vervoer voor reizigers in Brabant voldoen niet aan de doelstellingen. Bij de proef voor reizigers onder de 12 jaar en boven de 65 jaar nam het aantal reizigers meer toe dan verwacht. Bij de proef voor reizigers tussen 12 en 64 jaar nam het aantal reizigers vooral toe in stedelijke gebieden op werkdagen tijdens daluren.De overstap van bus naar auto was zeer gering. GS zenden de statencommissie voor Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid een statenvoorstel over de monitoringsresultaten van de beide proeven met goedkoop openbaar vervoer. Hierin ontbreken nog de gegevens over het oordeel van de reiziger, de bereikbaarheid van stad en platteland, kaartgebruik per leeftijdsgroep en een overzicht van kosten en opbrengsten.Deze worden door GS in een Memorie van Antwoord nagezonden.

4. Statenvragen provinciale weg Oirschot N395
Nog in 2010 wordt er een verkennende studie uitgevoerd naar de maatregelen die nodig zijn om de verkeersveiligheid op de provinciale weg N395 bij Oirschot. De gemeenten Oirschot en Hilvarenbeek worden daarbij betrokken. Dat melden GS op vragen van het lid van Provinciale Staten, mevr. Lestrade-Brouwer (D66).

5. Intercitystop Best
De provincie streeft naar de realisatie van het station Acht, dat een belangrijke rol moet gaan spelen in de bereikbaarheid van Eindhoven Airport. Dit station zou de intercitystatus moeten krijgen. Tot het moment dat station Acht in gebruik zal zijn, volgens plannen in 2015, zou station Best de intercity-status kunnen behouden. Dit antwoorden GS op vragen het lid van Provinciale Staten, mevrouw Gounou (PvdA) van de over het opheffen van de intercitystop Best.

6. Essent middelen
De strategie voor het beheer van de opbrengst van de verkoop van de aandelen Essent is door Gedeputeerde Staten vastgesteld. Het college zendt de strategie naar de statencommissie voor Bestuur en Middelen en start een Europese aanbestedingsprocedure om een vermogensbeheerder te selecteren.

7. Buitenlandse reis
De Commissaris van de Koningin en twee ambtelijke vertegenwoordigers brengen in mei een kort bezoek aan de Chinese zusterprovincie Jiangsu en de World Expo in Shanghai, waar Jiangsu een paviljoen heeft. Ook worden onder meer promotie- en acquisitie-activiteiten van de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij en Eindhoven ondersteund, alsmede een seminar van Brainport gericht op het aantrekken van Chinese kenniswerkers.

8. Brabants Investeringsfonds Nieuwbouwwoningen
Tot op heden is de bouw van 3.110 woningen mogelijk gemaakt door maatwerkoplossingen met gemeenten, woningcorporaties en projectontwikkelaars. Dit beleid is bedoeld om de effecten van de kredietcrisis te bestrijden. Dat staat onder meer in de memorie van antwoord van GS op vragen die waren gesteld in de statencommissie Bestuur & Middelen van 26 februari j.l.

9. Ontwikkelbedrijf
GS hebben twee aanvullende wijzigingen aangebracht in het beheersstatuut van het provinciale ontwikkelbedrijf. De eerste betreft de financieringsrente, de tweede is een redactionele aanpassing. Dat staat onder meer in de memorie van antwoord van GS op vragen die waren gesteld in de Statencommissie Ruimte & Milieu van 26 februari j.l.

10. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten verlenen op grond van art 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Eindhoven voor de bouw van een gezondheidszorggebouw (Velthuiskliniek), Veldmaarschalk Montgomerylaan-Generaal Stedmanstraat, aan de gemeente Halderberge voor uitbreiding van de fysiotherapiepraktijk, Bosschendijk 165b te Oudenbosch, aan de gemeente Bernheze voor twee ruimte-voor-ruimtewoningen, Dodenhoeksestraat 1 in Heeswijk-Dinther.


---- --