Ministerie van Defensie

Minister steekt troepen Afghanistan hart onder de riem

9 maart 2010, 23.00 uur

Minister spreekt met militairen op Kamp Holland. (Foto: Defensie) Na de politieke ophef rondom de verlenging van de missie in Uruzgan, heeft minister Eimert van Middelkoop de Nederlandse troepen persoonlijk gezegd dat de waardering voor hun inzet en prestaties onverminderd groot is. En hen verteld hoe de discussie in het kabinet was verlopen. Hij bezocht Afghanistan de afgelopen dagen. Minister bij de militairen op patrouillebasis Mirwais in Chora. (Foto: Defensie)

In uitgebreide gesprekken benadrukte de minister dat de geboekte resultaten los staan van het feit dat het kabinet er niet in slaagde de missie te verlengen. "Het probleem ligt niet in Afghanistan, maar op het Binnenhof. Het kabinet is gevallen vanwege een gebrek aan vertrouwen. Niet om jullie prestaties. Integendeel. Nederland oogst wereldwijd veel lof voor de manier waarop jullie in Afghanistan je werk doen."

Volgens de bewindsman zijn er 2 opties. "Het hoofd in de schoot leggen en zien hoe onze zwaarbevochten resultaten verdampen als een regenbui in de woestijn. Of doorgaan, tot de laatste dag. Zodat niets verloren gaat van onze kennis en inspanningen en we iets moois kunnen overdragen aan onze opvolgers. En dat is waar onze militairen voor gaan." Minister bij militairen op patrouillebasis Mirwais in Chora. (Foto: Defensie)

Op Kamp Holland sprak de minister met de verschillende eenheden van Task Force Uruzgan, civiele medewerkers van andere departementen en de special forces, mariniers en commando's, van Task Force 55. De bewindsman bracht veel tijd door met de militairen op de vooruitgeschoven posten in en rond Tarin Kowt en op patrouillebasis Mirwais in Chora.

Kandahar

Van Uruzgan vloog Van Middelkoop door naar Kandahar. Het contingentscommando en het Joint Support Detachement verzorgen vanaf daar de logistieke ondersteuning van de inzet. De grootste Nederlandse eenheid is de Air Task Force, die met F-16's, Apaches en Cougars luchtsteun en transport verzorgt voor de ISAF-coalitietroepen. De minister roemde de eenheden op Kandahar, die doorgaans wat minder in de schijnwerpers staan: "Jullie zijn een onmisbare schakel in onze missie. Zonder de vluchten van onze transporthelikopters, Apaches en F-16's zijn onze grondeenheden nergens. Zonder jullie werk rond onderhoud, logistiek en veiligheid zijn we nergens. Zonder de rotsvaste basis hier op Kandahar zijn we nergens."

Minister Van Middelkoop bracht voor de achtste keer in 3 jaar een bezoek aan Afghanistan.

Verwijzingen

* Toespraak minister bij bezoek troepen in Tarin Kowt Zie het origineel