Finalisten vriendenkrans / het debuut in concert


HAARLEM, 20100222 -- In de maand maart 2010 geven de finalisten van de Vriendenkrans / het Debuut Ksenia Beltiukova, viool en Vital Stahievitch, piano een serie concerten in 11 belangrijke concertzalen in Nederland, waaronder een concert in de Philharmonie in Haarlem. Ksenia Beltiukova is - volgend de jury van de Vriendenkrans / Het Debuut - een uitgesproken viooltalent met een indrukwekkende technische en artistieke bagage. Het Haarlems Dagblad omschreef haar eerder als "het meisje met de gouden klank".

Dinsdag, 9 maart : Philharmonie Haarlem, 20.15 uur


Op het programma staan werken van

Ludwig van Beethoven ( 1770-1827 )
sonate voor viool en piano no 8 in G major, op 30
Willem Pijper ( 1894-1947 )
sonate no 1 voor viool en piano ( 1919 )
Sergey Prokofiev ( 1891-1953 )
vijf melodieen, op 35
Peter Tsjaikowsky ( 1840-1893 )
meditation voor viool en piano
Richard Strauss ( 1864-1949 )
sonate voor viool en piano, op 18



De musici

Ksenia Beltiokova ( Minsk, 1986 ) , afkomstig uit een muzikale familie begon al op 6 jarige leeftijd met vioollessen. Na haar opleiding in Minsk volgden masterclasses bij o.a. Herman Krebbers, Lydia Mordkovitch, Georgy Pauk en Josef Rissin. Momenteel studeert zij aan het Conservatorium van Amsterdam bij Ilya Grubert.
In 2008 werd het duo geselecteerd voor de finale van het Vriendenkrans concours en de tour van Het Debuut, in welk kader deze concertserie plaatsvindt.
In 2009 verzorgde het duo het succesvolle openingsconcert van het 22e zomerfestival van The International Holland Music Sessions in Bergen NH en werden Ksenia Beltiukova en Vital Stahievitch geselecteerd voor het programma "New Masters on Tour" 2010-2011 van The International Holland Music Sessions met concerten in Nederland en op diverse Europese podia.
Ksenia bespeelt een Joseph Gagliano viool uit 1759, haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumentenfonds.
Voor nadere informatie met betrekking tot Ksenia, zie www.kseniabeltiukova.nl

Vital Stahievitch begon zijn muzikale carriere eveneens in Minsk aan het Nationale Muziek College. In zijn geboorteland Wit Rusland werd Vital Stahievitch driemaal onderscheiden met de prestigieuze beurs van het "Special Fund for talented youth".
Daarnaast is hij winnaar van talloze prijzen, zoals het Pianoconcours van de Europese Unie in Italië ( 2005 ), internationale concoursen in Tsjechië, België en het YPF Pianoconcours in Amsterdam. Hij treedt regelmatig op in verschilende Europese landen en Amerika.
Momenteel studeert Vital Stahievitch bij Hakon Austbo aan het Conservatorium van Amsterdam.
Voor nadere informatie, zie www.vitalstahievitch.nl

Kaarten voor de diverse concerten zijn verkrijgbaar aan de zaal.

Ksenia Beltiukova





Ingezonden persbericht