Verrassende top 3 economische prestaties bedrijventerreinen


TIEL, 20100309 -- Bridgis presenteert een verrassende kijk op de economische prestaties van bedrijventerreinen, gemeten over 2008. Bedrijventerrein Botlek Europoort-Oost in Rotterdam voert deze lijst aan op basis van de totale toegevoegde waarde. Gerelateerd aan de arbeidsplaats of het oppervlak laat de top 3 verrassend andere namen zien. Bridgis voert de berekeningen uit met behulp van de Valuator, een nieuwe online service die laagdrempelig en tegen relatief geringe kosten inzicht geeft in economische en vastgoedwaarden van een gebied. De methodiek is gebaseerd op gangbare statistische rekenmethodes en officiële informatie.

Met behulp van de Valuator wordt het Bruto Binnenlands Product onder het vergrootglas gelegd, in dit geval door de economische prestatie van bedrijventerreinen met elkaar te vergelijken op basis van lopende prijzen. De Valuator becijferde dat Botlek Europoort-Oost in 2008 een toegevoegde waarde creëerde van ruim 3,5 miljard euro, gevolgd door het Amsterdamse bedrijvengebied Zuidoost Amstel III met een toegevoegde waarde van ruim 2,8 miljard euro en Binkchorst in Den Haag van ruim 1,7 miljard euro.

Regionale terreinen productief
Gemeten naar de toegevoegde waarde per arbeidsplaats toont de top 3 een verrassend beeld. Bedrijventerrein Kootstertille in de Friese gemeente Achtkarspelen staat in deze ranking bovenaan met een waarde per werknemer van ruim 2,8 miljoen euro, gevolgd door terreinen in Gorinchem en Hoogezand-Sappemeer. Dat bewijst dat kleine, regionale bedrijventerreinen een hoge productiviteit kunnen hebben.

Economische waarde niet bepaald door oppervlak
In een ruimte-intensief land als Nederland is de toegevoegde waarde per hectare een relevant kengetal. De rangorde gerelateerd aan het oppervlak laat weer andere namen zien. Rotterdam Lageland genereert per hectare een toegevoegde waarde van 86 miljoen euro, Koningshof-Zuid in Pijnacker-Nootdorp van 50 miljoen euro en bedrijventerrein Stationsweg in de gemeente Boarnsterhim van 48 miljoen euro. De economische waarde hangt dus ook niet per se af van de omvang, het oppervlak en de locatie.

Valuator
Het optimaliseren van bedrijventerreinen is al geruime tijd een hot item. De resultaten van de Valuator zijn goed bruikbaar bij analyses van en plannen voor de revitalisering. De gegevens zijn ook relevant voor gebiedsbeschrijvingen (bijvoorbeeld de economische waarde van havengebieden), planologische en tracéstudies, risico- en veiligheidsberekeningen (bijvoorbeeld waardebepaling voor overstromingsrisico's of in waterafhankelijke gebieden), analyse van calamiteiten, kostenbaten analyses en investeringsbeslissingen.
Kijk voor meer informatie over de top 3 van de economische waarde van bedrijventerreinen en de Valuator op www.bridgis.nl en www.valuator.nl. Bridgis gaat deze rangorde jaarlijks actualiseren.



Berekening WOZ-waarde
De Valuator berekent ook de vastgoedwaarden in een gebied op basis van de WOZ-bestanden van Dataland. Volgens de Valuator is de WOZ-waarde per arbeidsplaats op Kootstertille West bijna 26 duizend euro. Ter vergelijking: op het veel lager geklasseerde bedrijventerrein Bisschopsrak in de gemeente Leeuwarden is de WOZ- waarde per arbeidsplaats een kleine 9 duizend euro. Een hogere economische prestatie vertaalt zich in een hogere vastgoedwaarde.

Bridgis
Bridgis is specialist in het geografisch toegankelijk maken van informatie. Het bedrijf integreert geografische databestanden van gerenommeerde datapartners in het datalab en maakt deze toegankelijk via doelgroep- en toepassingsgerichte Geo-portalen zoals innovatieve geo-webservices, Geoshop de Coördinatie, de Populator® en de Valuator®. Bridgis levert aan vele overheden, bedrijven en advies- en onderzoeksbureaus die actief zijn op het gebied van vastgoed, milieu en externe veiligheid, mobiliteit en marketing.

Fotobijschrift:
De top 3 van economische prestaties van bedrijventerreinen van Bridgis bewijst dat kleine, regionale bedrijventerreinen een hoge productiviteit kunnen hebben en dat de economische waarde hangt niet afhangt van de omvang, het oppervlak en de locatie.

Bridgis





Ingezonden persbericht