Wageningen Universiteit en Researchcentrum Persbericht Wageningen University, 015wu, 3 maart 2010

http://www.wur.nl/NL/nieuwsagenda/nieuws/Dies100303.htm

Dies Wageningen University in teken van rol wetenschap bij ingrijpende veranderingen

De 92ste Dies Natalis van Wageningen University, op dinsdag 9 maart, staat in het teken van de rol van de wetenschap bij cruciale transitieprocessen in de komende tijd. Belangrijkste sprekers tijdens de bijeenkomst, gewijd aan de verjaardag van de universiteit, zijn prof.dr. Robbert Dijkgraaf, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), en prof.dr. Marten Scheffer, hoogleraar Aquatische ecologie aan Wageningen University en winnaar van de Spinozapremie 2009. Voorafgaand aan de dies-plechtigheid vindt er in Wageningen een symposium plaats dat gewijd is aan concrete ingrijpende overgangsprocessen, zoals die rond het klimaat, de bio-based economy en energie.

De samenleving staat voor complexe uitdagingen die, als ze niet op de juiste manier worden tegemoet getreden, kunnen leiden tot grote maatschappelijke onrust. Zo zal de wereldvoedselproductie moeten groeien zonder dat de natuurlijke hulpbronnen worden aangetast, en zal de armoede in de wereld moeten worden teruggedrongen. Bij de processen die deze overgang moeten bewerkstelligen moet bovendien rekening worden gehouden met de verandering van het klimaat. Hoogwaardige wetenschap en dito beleidsvorming moeten hand in hand gaan om deze vraagstukken op te lossen.

Programma Dies-viering

De Dies-plechtigheid vindt plaats in de Aula van Wageningen University op dinsdag 9 maart, van 15.00 tot 17.45 uur. Prof. Dijkgraaf zal ingaan op het belang van de wetenschap en wetenschapsbeleid bij cruciale overgangsprocessen. Prof. Scheffer spreekt over de laatste inzichten over het vaak grillige verloop van sociale en biologische transities. Daarnaast zal ook prof.dr. Martin Kropff, rector magnificus van Wageningen University, spreken. En verder wordt de bijeenkomst opgeluisterd met een muzikaal intermezzo.

Programma symposium

Rond drie thema's die de opmaat vormen voor ingrijpende veranderingen in onze fysieke en sociale omgeving - klimaat, bio-based economy en energie - zullen telkens een tweetal jonge wetenschappers van Wageningen University inleidingen houden. Het symposium vindt plaats op dinsdag 9 maart, van 11.30 tot 14.45 uur in Hof van Wageningen, Lawickse Allee 9, Wageningen.

WUF-persprijs 2010

De vierjaarlijkse persprijs van het Wageningen Universiteits Fonds (WUF) wordt uitgereikt tijdens de Dies-viering. De prijs is bedoeld voor de beste populair-wetenschappelijke uitingen van de afgelopen jaren die de Wageningse kennisvelden, zoals voeding, duurzame agrosystemen en leefbare groene ruimte verkennen, analyseren en toegankelijk maken voor het bredere publiek buiten de wetenschap.