Wageningen Universiteit en Researchcentrum Persbericht Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, nr 016, 9 maart 2010

Embargo tot heden, 16.30 uur.

Twee winnaars voor WUF Persprijs 2010

Het bestuur van het Wageningen Universiteits Fonds heeft besloten de Persprijs 2010 toe te kennen aan zowel documentairemaker ir. Barend Hazeleger als aan journalist en redacteur ir. Arend Jan Voortman. Beide winnaars ontvingen een oorkonde, een geldbedrag van 2500 euro en een replica van het kunstwerk 'De Wageningse Boom' tijdens de viering van de 92e dies natalis van Wageningen University op 9 maart.

De jury is van oordeel dat beide inzenders ruimschoots voldoen aan de criteria die aan de inzendingen werden gesteld, zoals journalistieke kwaliteit, toegankelijkheid en verbinding met het wetenschappelijk onderzoek van Wageningen UR (University & Research centre).

Barend Hazeleger

Met zijn zesdelige documentaire productie "Stakeholders' views on biological containment" heeft Barend Hazeleger op toegankelijke wijze de visies vastgelegd van zes relevante stakeholders, waaronder de wetenschapper, de activist en de lobbyist, op de problematiek van het uitkruisen van genetisch gemodificeerde gewassen met conventionele en biologische teelten. Hij maakt een moeilijk onderwerp als co-existentie en de rol van deze 'biologische inperking' voor een breder publiek duidelijk en belicht deze problematiek op integere wijze vanuit verschillende invalshoeken. De productie heeft geleid tot veel reacties en debat en heeft daarmee de maatschappelijke discussie over dit onderwerp verbreed.

Ir. Barend Hazeleger (1956) studeerde in 1983 af aan Wageningen University in de Cultuurtechniek. Daarna werkte hij elf jaar als journalist en opleidingscoördinator voor internationale ontwikkelingsorganisaties, zoals Novib/Oxfam. Vanaf 1994 is hij werkzaam als onafhankelijk communicatieadviseur, tekstschrijver en filmmaker. Barend Hazeleger runt een eigen bureau: Agrapen dat onder meer tekstproducties en documentaires produceert en regisseert. Tenslotte is hij editor voor Landschap, een wetenschappelijk tijdschrift voor landschapsecologie en omgevingswetenschappen.

Arend Jan Voortman

Hoofdredacteur Arend Jan Voortman van het tijdschrift Spil verdient volgens de jury de Persprijs voor zijn bijzondere, jarenlange journalistieke activiteiten voor het kritische tijdschrift. Hij neemt als hoofd- en eindredacteur van Spil een stimulerende en constructieve houding aan ten aanzien van maatschappelijke kwesties. Enerzijds door zijn eigen, vaak kleurrijke visie op actualiteiten te geven, anderzijds door prominente en veelal gezaghebbende wetenschappers en auteurs aan het blad te binden. Spil stimuleert het maatschappelijk debat en biedt daarmee een platform voor het andere geluid. Dankzij de volhardende trekkersrol van Arend Jan Voortman is Spil uitgegroeid tot een medium, waarvan de invloed veel verder reikt dan de relatief bescheiden oplage doet vermoeden.

Arend Jan Voortman (1930) is in 1957 afgestudeerd aan Wageningen University in de Economie met accent op sociaal-economische geschiedenis. Hij was lang werkzaam bij de toenmalige Rijksdienst voor het Nationaal Plan. Meer dan tien jaar was hij parlementslid voor de PvdA en ondermeer woordvoerder voor landbouw en voor wetenschapsbeleid. Na zijn politieke carrière kwam hij weer in Wageningen terecht bij Recht- en Staatswetenschappen. Hierna is hij een zelfstandig bureau begonnen en gestart met het tijdschrift Spil. Hij is de jarenlange hoofdredacteur van het blad. Spil is al ruim dertig jaar een kritisch tijdschrift over productie van voedsel, grondstoffen en energie, voedselveiligheid, relaties tussen stad en land, landbouw- en plattelands-ontwikkeling en landschaps-, natuur- en milieubeheer.

WUF

Het Wagenings Universiteits Fonds (WUF) looft de Persprijs uit sinds 1978 voor de beste populair-wetenschappelijke uiting die de kennisvelden van Wageningen UR toegankelijk maakt voor een breed publiek. De jury, bestaande uit vier vertegenwoordigers vanuit de wetenschap en journalistiek, beoordeelde het materiaal van dertien inzenders, waaronder veel producties van hoge kwaliteit.

Winnaars uit voorgaande jaren zijn:

2006: Peter de Jaeger, freelance journalist

2002: Televisieprogramma "Noorderlicht" (VPRO) met de uitzending over 'Genetisch Goud'

1998: Peter Vermij, wetenschapsjournalist van Het Parool

1994: Radioprogramma "Vroege vogels", VARA

1990: Legien Kromkamp, NCRV-programma "Op goede gronden"

1986: Marion de Boo, freelancer Intermediair en bijlage Wetenschap & Onderwijs NRC/Handelsblad.

1983: Dr. Jan Blom, voor bijlage Wetenschap en samenleving, de Volkskrant

1980: Regisseur H.J. van der Kolk en redacteur G. Beukema van NOS tv-programma "Oogst in

beeld"

1978: Alfred van Dijk, "Aardappelzaden worden niet ziek" in 19NU.